ВК Град – Надеждата на Белоградчик 🏐

ВК Град – Надеждата на Белоградчик 🏐

Клубът е създаден през 2004 година като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност от група почитатели на волейболната игра. Още на следващата година започва развиването на детско-юношески волейбол отначало с един отбор във възрастта 13-15 години /момчета/, който с първото си участие влезе в първите 16 отбора на страната в държавното първенство администрирано от БФ Волейбол. ВК”Град” има Председател и Управителен съвет. В клуба няма щатни бройки. Организацията на дейностите и треньрската работа се извършва от Красен Христов-специалист по волейбол завършил ВИФ. Вече 17 години той е моторът на отбора, благодарение на неговият упорит труд бе изградена сериозна школа за млади волейболисти. В момента клубът разполага със следните възрастови групи: момчета., пре-кадети и юноши. Под ръководството на треньора Красен Христов се подготвят около 40 деца и юноши. С тези момчета, които са от едно училище /СОУ”Христо Ботев”/ са постигнати следните резултати през последните години: 3-ти сме в топ 16 на отборите в държавното първенство при момчетата и юноши младша възраст, 2-ти печелим международен турнир в Приморско в компанията на много силни отбори от Русия, Полша и Словакия, две втори места и едно трето на същия турнир. През 2011 г. започнахме участие в мъжкото първенство в „А” елитна воллейболна група само със състезатели юноши на клуба и играещия треньор Христов. Така за пет години стигнахме до върха на спортната пирамида - представителен мъжки отбор. Най-големият успех е 3 място на ученически игри през 2012 и влизането във второто ниво на българския волейбол – Висша лига.За тези години се изправихме срещу едни от най-добрите школи в България като успяхме да победим някой от тях. В турнирите за „Купа България“ се борехме срещу имена в българския волейбол – „Миньор“ Перник, „Дунав“ Русе,

В началото беше трудно, заради липсата на материална база, отборите от клуба тренираха в маломерен физк. салон в СОУ”Христо Ботев” където не могат да се провеждат състезания поради малките размери- 18/9 метра. Мъжете тренираха и играеха на 12 км от Белоградчик в Гара Орешец в по-голям салон. Всеки от нас тайно се надява все някога да се завърши спортната зала в града за да се нормализира дейността ни и да си поставим по високи цели. Това се случи 11 години по-късно... През 2015 беше завършена така чаканата спортна зала.

„ГРАД“ имаше вече свой „дом“. Тя е единствената построена сграда в града от близо 30 години. Беше открита в приятелски мач с ВК ЦСКА София. Спортна зала е с капацитет 530 седящи места. Оборудвана за баскетбол, волейбол, бадминтон. 2 съблекални със сауни, съдийска стая и фитнес на партерно ниво. Конферентна зала, телевизионни кабини и канцеларии на втория етаж. Тя се превърна в спортното „бижу“ на Северозапада. Препълнена до краен предел при домакинските мачове, тя се оказва трудно превземаема за гостуващите отбори.

Въпреки кризата и тоталното обезлюдяване на общината, което рефлектира върху дейността ни, целта е да запазим и съхраним клуба и добрите резултати. Мъжкият отбор има задача да се класира във финалната четворка за влизане в Супер Волей. ( А група ).

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички