Почетино: Разполагам с трима крале и трябва да разбера как да ги използвам

Почетино: Разполагам с трима крале и трябва да разбера как да ги използвам

Наставникът на Пари Сен Жермен Маурисио Почетино говори за предизвикателствата да ръководи този клуб, да разполага едновременно с Лионел Меси, Килиан Мбапе и Неймар и да донесе трофея от Шампионската лига на „Парк де Пренс“.

„Аз и моят щаб сме смелчаци. Най-лесното нещо беше да чакаме нормален проект без напрежение около него и да изградим нещо в дългосрочен план. Ние обаче сме смели и обичаме предизвикателството, което ни прави по-добри. Най-важното нещо в клуб като ПСЖ е да побеждаваш. Всичко опира до печеленето. Това е съвсем различно от всяко друго напрежение. 

Опитваме се да намерим план за Меси, Мбапе и Неймар. Мисля, че тези трима играчи могат да бъдат крале във всеки един клуб в света. Те обаче са трима крале в един и същи клуб. Трима футболисти с различни нужди в отбора. Мбапе се нуждае от пространство, за да бяга, както и от високо темпо в прехода на играта. Неймар се нуждае от това да разполага с топката и да я усеща в краката си. Меси може би се нуждае от различно темпо на игра. 

Не е лесно да съчетаеш всичко това. Ето защо се опитваме да намерим подходящия начин на игра, в който Мбапе, Неймар и Меси се чувстват комфортно и в същото време това да е разбираемо за останалите играчи. За нашия треньор щаб е красиво да работим с тези невероятни футболисти. Много добре сме наясно с изискванията и очакванията. Но за нас шоуто е по-важно от всички негативни аспекти. Невероятно е да видиш как футболист като Меси се държи като нормален играч. 

Със сигурност, ако ПСЖ продължава да работи по този начин, в бъдеще клубът ще спечели Шампионската лига. Надявам се това да се случи още този сезон, защото ще бъде добре за нас, но никога не знаеш. Съгласен съм, че би било провал, ако не спечелим турнира. Ние знаем, че за да постигнем тази цел, трябва да изградим нещо специално. Целият талант, с който разполагаме, трябва да работи заедно.  Нуждаем се от отдадеността на всички играчи. Ако те са отдадени на проекта, ще сме по-близо до спечелването на ШЛ. Знаем, че границата е тънка. Един ден може да си на върха на щастието, а на следващия да си на дъното. Такъв е животът в големите клубове“, коментира Почетино в интервю за „Телеграф“.

Още от Футбол свят

Виж всички