Когато звездите стават легенди

Когато звездите стават легенди

Миналата неделя Гран При на Валенсия в MotoGP се оказа последният старт във великата кариера на една от най-ярките звезди на моторните спортове въобще - Валентино Роси. Така 14 ноември ще остане денят, в който след 26 години в световните шампионати вечно усмихнатото момче, родено на 16 февруари 1979 година в провинциалното градче Урбино в Италия, се превърна в жива легенда на спорта.

Роси завърши 10-и в последното си състезание, Ducati окупира подиума във Валенсия,
Роси завърши 10-и в последното си състезание, Ducati окупира подиума във Валенсия,

Доктора е единственият пилот, спечелил шампионските титли в класовете 125 куб.см , 250 куб.см, 500 куб.см и MotoGP, като е бил част от заводските отбори на Aprilia, Honda, Ducati и Yamaha. 

Още повече, той е единственият пилот, спечелил титлите в Кралския клас с пет мотоциклета с различен тип конфигурации на двигателите: 500 куб.см 4 цилиндров двутактов, 990 куб.см петцилиндров четиритактов, 990 куб.см четирицилиндров четиритактов, 800 куб.см четирицилиндров четиритактов и 1000 куб.см четирицилиндров четиритактов.

От деветте световни титли на Доктора, цели седем са в кралския клас в периода 2001-2009 година и взема участие в 432 състезания във всички класове. В тях печели 115 победи (89 в Кралския клас), 96 най-бързи обиколки, 65 полпозишъна и 235 качвания на подиума, впрочем това са доста изкачени стълбички. 

Доктора: Беше важно да завърша кариерата си в топ 10
Доктора: Беше важно да завърша кариерата си в топ 10

Валентино Роси направи MotoGP това, което познаваме днес, и реши, че в края на този сезон е най-добрият момент да свали каската и да сложи край на своята велика състезателна кариера. Има хора, които твъдят, че е трябвало да го направи по-рано, и може би са прави, но Вале реши да остана и да помогне на новото поколение млади звезди в шампионата да изгреят и да поемат щафетата от легендата.

„Имах много дълга кариера и бях късметлия да спечеля много състезания. Някои моменти ще останат незабравими за мен до края на живота ми”, сподели Доктора.

“Усещането, което получавах от надпреварите на пистата и чувството на неподправена радост, когато спечелех, е нещо, което ще ми липсва и няма да ви лъжа, че ми беше много трудно да взема това решение. Всичко си има край, а аз съм един щастливец, защото при мен той дойде след много хубави години и успешни сезони", завърши легендарният италианец.

Ciao Vale! Време е за следващото предизвикателство.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти