Българските треньори разказаха за визитата си в Турция

Българските треньори разказаха за визитата си в Турция

През миналата седмица четирима български треньори, занимаващи се с подрастващи момчета и момичета, получиха огромен шанс да се запознаят по-отблизо с работата на свои колеги от водещи турски клубове.

Треньорската визита в Истанбул е част от инициативите по проекта Youth Development Fund (YDF) на ФИБА, в който БФБаскетбол участва заедно с федерациите на Косово, Румъния, Северна Македония и Турция.

Румен Шопов от Тунджа, Руслан Русев от Дунав, Катeринa Рудева от Рилски спортист и Лилия Георгиева от Локомотив София имаха шанса да гледат на живо мачове от женската и мъжката Евролига, а също – и от местната Суперлига, да се запознаят с работата на свои колеги от школите на Дарушафака, Анадолу Ефес, Юлкер и женския Елмак Конут, ще гледат тренировка на 18-годишните на Фенербахче и на женския отбор на „фенерите“.

„Благодаря, че получих тази невероятна възможност да взема участие в този проект. Едно от най-забележителните неща за мен бе, че се докоснах на живо до мачове от Eвролига. Наблюдавах отблизо отношението и поведението на треньорите към състезателите и самата игра. Успях да обсъдя с останалите международни треньори включени в проекта тяхната работа с играчите им, годишния им план, структура, тестиранията преди всеки сезон и други важни елементи.

Лекциите целяха предимно всеки от нас да разбере какво се изисква при всяка една организация, планирането на дейностите, поставянето на цели и създаването на конкретен годишен план. Във всяка една тренировка имаше  последователност и точна концепция спрямо състезателите и периода. Наблегнахме в една от лекциите именно на периодизацията.

Силно впечатление ми направи дисциплината и професионализма, показан от всички треньори, лектори, мениджъри, директори на училища и други. Нивото е високо. В тренировъчния процес винаги има по 5 треньора на терена, като всеки отговаря за дадени детайли в цялостното провеждане на тренировката. По време на мач е абсолютно същото. Имат добре направен и проверен от редица клубни специалисти тренировъчен план, структуриран и изпълнен до последния детайл. Там нямаше нито един треньор, дори и в училищния салон, който да няма в ръцете си или в асистента му тренировъчен план“, сподели най-младата треньорка от българската група – Лилия Георгиева. Тази година тя дебютира като треньор в женския баскетбол, като вече води младия отбор на Локомотив София при завръщането му в елитното първенство.

„Перфектна организация като цяло! И на визитата, и на това което видяхме там - организацията на клубовете, работата с подрастващи“, сподели и друг от българските специалисти – Румен Шопов, който е треньор в школата на Тунджа (Ямбол) и помощник-треньор на националния отбор за момчета до 15-годишна възраст. „За съжаление не ни пуснаха на тренировки на Фенербахче и Бешикташ, защото имали мач един срещу друг. Но цялото пътуване, срещите там и това, което видяхме, беше много полезно. Аз лично се интересувах и научих най-много от разговорите за организацията на клубовете и методиката на обучение на състезателите. Посетихме един малък клуб, който провеждаше тренировки в едно училище. Малък клуб, само за подрастващи, с 6-7 треньори и сърбин като главен треньор. Те само произвеждат играчи, които продават на грандовете. Научихме интересни неща за методиката на треньорите там. Наистина, не споделят всичко, но дори малко да „откраднеш“, пак е полезно“, завършва Шопов.

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти