Гледай на живо

Югозападна Трета лига: Кюстендил - Балкан (Ботевград)

Най-емблематичните трофеи в снукъра (снимки)

Най-емблематичните трофеи в снукъра (снимки)

Трофеите във всеки спорт са запомнящи се в съзнанието на феновете и спортистите, които мечтаят да се докоснат до тях и снукърът не прави изключение. Най-бляскавите и емблематични купи в джентълменския спорт са тези от “Тройната корона”, но с времето и другите турнири, стремящи се да си изградят традиции, се стараят да направят впечатление със своите отличия.

Световното първенство

Първият трофей на Световното първенство по снукър е бил вдигнат от Джо Дейвис през далечната вече 1926 година, като за изработката му самият той е платил 19 паунда. Той е изработен от сребро и тежи 1.3 кг и е вероятно най-разпознаваемият в снукъра.

“Мастърс”

От 2004 година насам трофеят в “Мастърс” е известен като “най-снукърският”, защото дизайнът е уникален и освен красив, е изцяло свързан с джентълменския спорт, което го отличава от всички други отличия. Той е висок 30.5 сантиметра и според сайта на Световната професионална билярд и снукър асоциация тежи 9 кг. През 2017-а купата започва да носи името на покойния Пол Хънтър, който е трикратен шампион в турнира.

Шампионата на Обединеното кралство

Този трофей започва да се връчва на победителите в началото на 90-те години на миналия век и също е станал синоним на турнира, който се провежда през месец декември. Любопитното е, че през 1992 година победителят Джими Уайт не само има удоволствието да види името си гравирано на купата, но и прякора си Вихрушката.

Ето снимки на другите трофеи от турнирите в снукър календара:

Световната Гран при

Шампионата на играчите

Шампионата на тура

Открито първенство на Англия - купа "Стив Дейвис"

Открито първенство на Шотландия - купа "Стивън Хендри"

Открито първенство на Северна Ирландия - купа "Алекс Хигинс"

Открито първенство на Уелс - купа "Рей Риърдън"

Shoot Out

Германски Мастърс

Открито първенство на Гибралтар

Европейски Мастърс

Световно първенство с шест червени

Шампион на шампионите

Открито първенство на Великобритания

Открито първенство на Китай

Международен шампионат

Рига Мастърс

Шанхай Мастърс

Световна купа

Още от Снукър

Виж всички