Правозащитни активисти призоваха за бойкот на Олимпиадата в Пекин 2022

Правозащитни активисти призоваха за бойкот на Олимпиадата в Пекин 2022

Часове преди предаването на олимпийския огън за Зимните Олимпийски игри през 2022 година в Пекин, на пресконференция в Атина правозащитни активисти призоваха правителствата по света, спонсорите и спортистите да бойкотират "игрите на геноцида", съобщи Асошиейтед прес.

Правозащитните групи, които предизвикаха инцидент по време на церемонията по запалването на олимпийския огън вчера, обвиниха Международния олимпийски комитет (МОК), че легитимира нарушенията на човешките права в Китай, като позволява провеждането на Зимната олимпиада в Пекин.

"За пореден път ставаме свидетели на лицемерието" на МОК, каза в гръцката столица Манди Макиън, изпълнителен директор на Международната мрежа за Тибет.

"Те връчват факлата с олимпийския огън на правителството на домакина, което е толкова далеч от всякакви (олимпийски) принципи, че изглежда, че живее в някаква изкривена реалност", допълни тя.

От своя страна в словото си на древния стадион в Олимпия в понеделник президентът на МОК Томас Бах заяви, че съвременните Олимпийски игри трябва "да бъдат зачитани като политически неутрално пространство".

Според правозащитниците обаче състоянието на човешките права в Китай се е влошило от 2008 г. насам, като твърдят, че Летните Олимпийски игри са "окуражили" Пекин.

Трима правозащитни активисти бяха задържани в понеделник, след като проникнаха на церемонията по запалването на олимпийския огън в Олимпия и издигнаха транспарант "Не на игрите на геноцида" и тибетски флаг. Още четирима бяха задържани извън зоната, а други двама при протест на Акропола в Атина.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти