Марк Алън с драматичен триумф над Джон Хигинс в страхотен финал

Марк Алън с драматичен триумф над Джон Хигинс в страхотен финал

Пред екзалтирана домашна публика Марк Алън постигна изключително драматична победа с 9:8 над Джон Хигинс и за първи път в кариерата си спечели Откритото първенство на Северна Ирландия по снукър.

След толкова голямо чакане феновете на джентълменския спорт станаха свидетели на изпъстрен с паметни събития ранкинг турнир в Белфаст, като финалът също предложи много зрелище и нито един от двамата майстори на щеката не заслужаваше да го загуби.

Алън повеждаше няколко пъти до 6:6, когато пък с два поредни фрейма за първи път Хигинс пое контрол върху резултата, но пропусна трудна черна в 15-ата партия и повече не получи кой знае какъв шанс да покаже брейк-билдинга си. Пистолета осъществи страхотен обрат под напрежение от 6:8 до 9:8, като в решителната партия се възползва от втория си шанс да се развихри между топките, защото Вълшебника от Уишоу не можа да вкара дълга червена, долепена до друга 1-точкова топка.

Рожденичката Деси Божилова съдийства на класирането на Джон Хигинс на финал
Рожденичката Деси Божилова съдийства на класирането на Джон Хигинс на финал

За Алън това е шеста ранкинг титла (той има трофеи и от "Мастърс" 2018 и "Шампион на шампионите" 2020, плюс 5 РТС-та) в кариерата и първа от Откритото първенство на Шотландия през 2018-а. Той спечели топ наградата от 70 хиляди паунда, но добави и още 5 000 заради максималния си брейк в самото начало на турнира.

Джон Хигинс остана с 31 ранкинг трофея на сметката си, като от 2018-а насам е спечелил само два от седемте финала, в които е участвал, включвайки и "Мастърс"-а през януари.

"Не мога да повярвам, че наистина се случи. Така и не се отказах, въпреки че при 6:8 бях тотално надигран. Просто се надявах на шанс в последния фрейм и се възползвах от втория. При всеки удар публиката крещеше много и вероятно никога повече няма да усетя такава подкрепа. Исках да се изправя точно срещу Джон Хигинс, защото той е от най-великите за всички времена. Горд съм, че показах най-доброто от себе си срещу него и успях да го надвия", каза шампионът.

Още от Снукър

Виж всички