Мерцедес вече има кола, с която може да спечели шампионати

Според главния инженер в тима на Мерцедес във Формула 1 Андрю Шовлин базираният в Бракли екип вече разполага с кола, с която може да се бори за световните титли през 2021 година.

По мнението на Шовлин показаното темпо в хода на уикенда за Гран При на Турция е обнадеждило инженерите на отбора, че успехът през тази година е напълно реална цел, въпреки загубата на лидерството в пилотския шампионат. На „Истанбул Парк“ Люис Хамилтън и Валтери Ботас бяха достатъчно бързи, за да запишат двойна победа в съботната квалификация.

Ботас спечели под дъжда в Турция, но Верстапен е новият лидер във Формула 1
Ботас спечели под дъжда в Турция, но Верстапен е новият лидер във Формула 1

Световният шампион обаче трябваше да стартира от 11-а позиция заради използването на четвърти двигател с вътрешното горене в хода на кампанията. В крайна сметка той завърши пети в неделното състезание, въпреки обърканата стратегия от страна на неговия екип. Така той загуби преднината си спрямо финиширалия втори в Турция Макс Верстапен, като разликата между двамата в генералното класиране вече е шест пункта в полза на звездата на Ред Бул.

Въпреки този развой на събитията обаче Шовлин смята, че в Бракли могат да извлекат много позитиви от представянето си на „Истанбул Парк“. 

Валтери Ботас

„Имаме серия от добри представяния на сухо, показваме добре темпо и на мокро и изглежда, че тази кола може да спечели шампионата. Ако се върнем към ранните етапи на годината и решенията, които взехме относно развитието, опита да балансираме двете години, едното ни притеснение бе, че ще изостанем много в този период от сезона. Нямаше да можем да окупираме първата редица и да контролираме състезанието след това“, каза Шовлин.

Мерцедес започна сезона с три победи в първите четири старта, но след това триумфира в само едно от следващите десет състезания. В последните два уикенда в Русия и Турция обаче Хамилтън и Ботас записаха последователни победи, които позволиха на световните шампиони да отворят аванс от 36 точки спрямо Ред Бул в конструкторския шампионат. 

Верстапен: Ред Бул трябва да анализира липсата на темпо
Верстапен: Ред Бул трябва да анализира липсата на темпо

„Обнадеждаващо е, че навлизаме в последните шест старта и ние показваме, че имаме пакет, който може да е бърз както в една обиколка, така и в състезателна дистанция. Трябва да подходим внимателно към всички тези надпревари и да преценим какви изненади може да срещнем, а не какво ще е лесно за нас.

„Ние не обичаме този подход. Просто сравняваме всички данни от симулацийте и гледаме върху какво трябва да работим. В Остин асфалтът е много различен, но това е писта, на която Люис е много силен и може сравнително лесно да се изпреварва, а има и деградация. Това донякъде променя динамиката на състезанието.

„Няма причина да мислим, че няма да сме силни в Остин. Имахме добра подготовка преди Турция и колата бе страхотна през цялото време. Трябва да сме сигурни, че ще повторим това си представяне и в останалите стартове до края на годината“, завърши Шовлин.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички