Витоша прие финала на шампионата по спускане в планинското колоездене

Витоша прие финала на шампионата по спускане в планинското колоездене

Витоша прие финала на шампионата по спускане през уикенда. На 9 и 10 октомври по трасето за спускане "Бай Кръстьо" над Драгалевци се проведе "Home Mountain Bike Cup" - шести, финален кръг на "Виваком даунхил серии" за 2021 година. Състезанието по традиция е част от календара на Столична община и се провежда с подкрепата на фондация "София - Европейска столица на спорта".

Въпреки лошото време и тежките условия, пред които бяха изправени участниците, събитието премина успешно и без сериозни инциденти. В надпреварата се включиха някои от най-добрите родни колоездачи от всички краища на страната, а състезанието беше решаващо за финалното класиране за годината за повечето от участниците.

Трасето, по което се проведе събитието, е с дължина близо 2 километра и включва множество стръмни, скоростни отсечки, корени, камъни, скокове и други естествени и изкуствени препятствия, а непрестанният дъжд през целия уикенд го направи още по-предизвикателно и трудно за състезателите.

Най-бърз във финала бе представителят на клуб Хоталич Севлиево Стивиан Гатев, който спря хронометъра на 2:20.18 минути и заслужено се качи на първото място на почетната стълбичка при Мъже елит. Втори и трети след него в категорията останаха Асен Стратиев от Райдърс Юнайтед и Йоан Нейчев от Драг.

Второто най-добро време за деня от 2:27.90 минути бе постигнато от участника в категория Юноши 15-16 Калоян Янкулов от Кайлъка Райдърс. Втори след него в категорията и трети в общото класиране с време 2:29.73 минути се класира представителят на Райдърс Юнайтед Роберто Василев. Трети остана Божидар Илиев от Хоталич.

При по-големите юноши между 17 и 18 години най-бърз с време 2:34.07 минути беше представителят на клуб Байк Монополи Михаил Георгиев. След него останаха Велин Дойчев и Костадин Паскалев. При дамите най-бърза с време 3:00.88 минути бе Виктория Гончева от Гравити, а при ветераните 30+ години класирането оглави Андрей Димов с време 2:52.61 минути.

Победителите в отделните категории получиха парични и предметни награди предоставени от партньорите на събитието от Нисан България, Виваком, Ред Бул, Допелхерц и други. Със състезанието на Витоша бе сложен официален край на сезона по спускане на Българските колоездачни серии за 2021.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти