Защо победният гол на Мбапе беше зачетен?

Попадението на Килиан Мбапе, с което Франция изкова обрат и победа с 2:1 срещу Испания във финала на Лигата на нациите, продължава да предизвиква разгорещени дискусии. Нападателят на ПСЖ стигна до топката след подаване на Тео Ернандес, след като бе зад отбраната на „Ла Роха“, след което я прати във вратата на Унай Симон. Още на терена играчите на Луис Енрике поискаха голът да бъде отменен заради засада, но той бе зачетен дори след като ситуацията бе прегледана от ВАР. Каква е причината за това? Обяснението е сравнително просто, поне на пръв поглед. Преди топката да стигне до Мбапе, Ерик Гарсия се хвърли на шпагат в опит да пресече паса. Това бе умишлено действие на бранителя на Барселона, въпреки че то практически не промени ситуацията. На теория обаче, според правилника, действието на Ерик Гарсия създава нова ситуация или т.нар. нова фаза на играта, която анулира предходната, при която Мбапе е в положение на засада при паса към него. Именно такова обяснение е дал и съдията Антъни Тейлър на испанците след мача. Иронията е в това, че ако Гарсия бе пропуснал топката, то попадението щеше да бъде отменено заради засада.

„Реферът ни каза, че Ерик Гарсия е искал да играе с топката и това елиминира засадата... Но той искаше да играе с топката, защото тя щеше да стигне до Мбапе, който бе в положение на засада! Това няма никакъв смисъл“, обясни след мача Серхио Бускетс.

Точно тук идва поредното разминаване между духа на играта и буквата на закона. Това е поредният казус, в който усещането на всички е, че в подобни ситуации засада трябва да бъде отсъдена, особено с помощта на ВАР, но според правилника засада не трябва да има.

Един от първите примери за подобно тълкувание на правилника за засада, който придоби огромен отзвук, бе голът на Хари Кейн за Тотнъм срещу Ливърпул през февруари 2018 година. Тогава нападателят бе в положение на засада, но Деян Ловрен игра с топката, макар и малко случайно, след което Кейн отбеляза и попадението бе зачетено. След двубоя от съдийската комисия в Премиър лийг дадоха споменатото по-горе обяснение.

Тази ситуация обаче повдига въпроса дали споменатото правило за „новата фаза на играта“ е релевантно и дали футболните функционери не трябва да се замислят за отпадането му от действащия правилник.

Още от Футбол свят

Виж всички