Нюкасъл вече е с най-богатите собственици в света на футбола

Нюкасъл вече е с най-богатите собственици в света на футбола

Дългоочакваната сделка по продажбата на Нюкасъл вече е завършена и трябва да бъде обявена официално до часове. Досегашният собственик на „свраките“ Майк Ашли е продал клуба за 300 милиона паунда на инвестиционен фонд, зад който стои престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Целият процес се проточи повече от 18 месеца заради затруднения от различен характер, като в един момент инвеститорите обявиха, че се оттеглят. През лятото обаче въпросният фонд декларира желанието сделката да бъде доведена до успешен край. Вчера стана ясно, че кандидат-купувачите от Саудитска Арабия са получили „зелена светлина“ за финализирането на покупката, след като са разрешили спора си с кaтарската телевизия beIN Sports, която предяви искове към саудитската страна заради нелегално предаване на мачове в последните 4,5 години. 

Публичният инвестиционният фонд придобива 80% от акциите на Нюкасъл. Така приключва и 14-годишният период, в който недолюбваният от феновете на „свраките“ Майк Ашли управляваше доста противоречиво Нюкасъл.

Според английските медии клубът от „Сейнт Джеймсис Парк“ ще има най-богатият собственик в света на футбола, тъй като състоянието на принц Мохамед бин Салман се оценява на 320 милиарда паунда, което е повече 10 пъти по-голямо от това на собственика на Манчестър Сити шейх Мансур(21 милиарда) и със сто милиарда повече от собствениците на Пари Сен Жермен (220 млрд).

Според английските медии едно от първите решения на новите собственици ще бъде да уволнят мениджъра на Нюкасъл Стийв Брус. Антонио Конте и Франк Лампард са сред фаворитите за това да заемат поста. 

Още от Футбол свят

Виж всички