Шумахер: Хаас няма нужда от опитен резервен пилот

Шумахер: Хаас няма нужда от опитен резервен пилот

Според пилота на Хаас във Формула 1 Мик Шумахер, американският екип не се нуждае от опитен тестови и резервен пилот, който да помaгa с развитието на болида на тима. Изказването на германеца идва след като ръководителят на Хаас Гюнтер Щайнер заяви преди Гран При на Русия, че отборът може да спечели от познанията на опитен пилот на фона на новобранците Шумахер и Никита Мазепин.

Според ексцентричния италианец отборът няма ясна отправна точка, по която да съди за своята скорост и обратната връзка на пилотите. Шумахер обаче е скептично настроен към това предположение, тъй като според него той и Мазепин предоставят всичко необходимо на инженерите на тима.

„Честно, според мен извличаме максимума от колата. Не мисля, че имаме нужда от опитен резервен пилот, особено като знаем, че те на практика не карат колата много. Очевидно не знаем как ще се случват нещата, но отново казвам, че според мен ние правим най-доброто възможно. Някои квалификации показват, че можем да извлечем максимума от колата“, каза шампионът във Формула 2 за 2020.

Неговият съотборник Мазепин пък заяви, че е отворен към идеята за опитен пилот. Според руснака обаче това е решение, което трябва да бъде взето изцяло от ръководството на тима.

„Никога не са ми задавали подобен въпрос в отбора. Не мисля, че пилотите трябва да избират, не смятам това за вярно. Ако ме питате смятам, че в нашата позиция всяка помощ е добре дошла. За това съм отворен към всякакви решения. Мисля обаче, че Гюнтер е шефът и в крайна сметка той взима тези решения. Не аз, аз съм твърде млад за това“, пошегува се Мазепин.

Една от причините Щайнер да иска наемането на опитен пилот са новите правила, които влизат в сила през следващата година. Според него те представляват идеалната възможност малките отбори да се придвижат по-близо до челото на колоната и мнението на един такъв пилот няма да бъде излишно. Освен това се предвижда и промяна в спортните правила, която ще задължи всеки отбор да даде шанс на млад пилот да участва в поне две петъчни тренировки в хода на сезона. Това допълнително ще лимитира шансовете за събиране на адекватни данни и развой на автомобилите.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти