Петър Белберов пред Sportal.bg: Екипът на Джошуа избра ужасна тактика срещу Усик

Петър Белберов пред Sportal.bg: Екипът на Джошуа избра ужасна тактика срещу Усик

Един от най-добрите български боксьори в олимпийското направление Петър Белберов анализира грандиозния сблъсък Антъни Джошуа - Александър Усик от позицията на човек, който много добре познава кариерата на украинеца и е правил редица спаринг сесии с някои от най-сериозните професионалисти в тежка категория.

Усик шокира 65 хиляди в Лондон и срази категорично Джошуа за световните титли
Усик шокира 65 хиляди в Лондон и срази категорично Джошуа за световните титли

Пред Sportal.bg Белберов сподели информираното си мнение за грешния игрови план на Джошуа и за превъзхождащите го качества на Усик, когото определи за “вероятно най-техничния за всички времена в тези дивизии”.

70 Усик срази Джошуа за световните титли

“За мен лично беше много интересен мач, много дългоочакван. Аз много добре познавам Усик като боксьор и знаех, че може да изненада тежката категория. Аз съм запознат много добре с неговия стил още при аматьорите, а после и като професионалист - той определено е много различен от всички останали.

Защо Усик върна шампионските пояси на Джошуа?
Защо Усик върна шампионските пояси на Джошуа?

Предполагах, че Джошуа ще го победи, той според мен лично използва възможно най-грешната тактика, за което мисля, че е виновен екипа му. Усик е възможно най-нестандартния и вероятно най-техничен боксьор в тези дивизии и много трудно изобщо можеш да намериш спаринг партньор за него. Много неподражаем стил, такава кондиция за 100-килограмов човек, който не спира да се движи 12 рунда, е нещо невероятно. И ти да се надиграваш с него, при положение че си в свръхтежка категория и имаш взривоопасна мощ, е най-ужасното решение на екипа му.

Ето как спасиха Джошуа от нокаут, след като удариха гонга по-рано (видео) 🥊
Ето как спасиха Джошуа от нокаут, след като удариха гонга по-рано (видео) 🥊

Даже слушах инструкциите към Джошуа по време на битката, те му казваха, че се справя много добре и да продължава в същия дух - наистина беше най-ужасното решение. На негово място бих си сменил екипа моментално.

Джошуа за загубата от Усик: Нищо не виждах с едното око от 9-ия рунд 🥊
Джошуа за загубата от Усик: Нищо не виждах с едното око от 9-ия рунд 🥊

Преди около месец бях на лагер, за да съм спаринг партньор на украинеца Владислав Сиренко (18-0, 15 КО), който в началото на месеца нокаутира Александър Устинов. Негов треньор е Джеймс Алибашир, който е бившият треньор на Усик, преди да се върне към бащата на Ломаченко. Той беше на същото мнение като мен - ако Джошуа почне да се надиграва с Усик, най-вероятно ще загуби. Но ако Джошуа е проучил битката на Усик с Дерек Чисора, се видяха слабите му страни срещу някого, който му разваля играта и е по-мръсният боксьор, който използва физическите си данни. Затова мачът беше на кантар, а Чисора сигурно не е и в топ 10 на категорията. 

Усик обяви къде иска да се проведе реванша срещу Джошуа
Усик обяви къде иска да се проведе реванша срещу Джошуа

Това показа къде трябва да се работи, защото Джошуа има силата и физическите данни, но никога няма да има тази техника. Ясно е накъде трябва да гледа, за да пречупи Усик. Украинецът е уникален и сигурно е най-техничният за всички времена в тези дивизии, така че надиграване с него е абсолютно безумие. Джошуа е показвал колко мощен може да бъде, така че не трябваше да играе за точки. 

Усик: Реванш? По дяволите, всичко свърши едва вчера!  🥊
Усик: Реванш? По дяволите, всичко свърши едва вчера! 🥊

Дори който е залагал за победа на Джошуа, не е имал предвид с такова надиграване. Той не се стремеше да развали зоната му на кофрот и да го пречупи с физика. А той е много по-мощния и натурално по-едрия. Видя се, че е свалил много килограми, за да издържи кондиционно, но това за мен беше много грешна тактика. В последния му мач с Кубрат Пулев дори беше по-тежък с 4-5 килограма.

Усик отново танцува гопак в Лондон (видео)
Усик отново танцува гопак в Лондон (видео)

Джошуа за втори път прави сериозна грешка, която му коства загуба. Срещу Руис не беше толкова голяма, но сега беше изненадващо, че се подведе по играта на Усик и загуби по този начин. Джошуа беше изненадата, а не Усик, защото него го познаваме.

Усик се нареди до Ивендър Холифийлд и Дейвид Хей
Усик се нареди до Ивендър Холифийлд и Дейвид Хей

Може би става въпрос и за характер и психика след загуба. Джошуа за първи път загуби от Руис и след това видно беше по-предпазлив и си пролича как не иска да рискува. Дори с Кубрат вече чак в последните рундове настъпи, а срещу Руис не спря да движи, за да не получи удари. Може би с такива противници този план ще сработи, но срещу по-бърз и по-техничен съперник, трябва да намериш съвсем друг начин. Няма как да побеждаваш всички с един и същи стил.

Тервел Пулев: Страхотен мач, Усик показа как се играе бокс с акъл и умения за пореден път!
Тервел Пулев: Страхотен мач, Усик показа как се играе бокс с акъл и умения за пореден път!

Срещу Джоузеф Паркър и в реванша с Руис видяхме, че може да движи, но колкото и да тренира, няма как да стигне до техниката на Усик. Трябва да разбереш с какво превъзхождаш противника и чрез това да го надвиеш. Беше убедителна победа в полза на украинеца, категорично надиграване.

За реванша ще е интересно дали ще променят цялостната постановка на играта и дали ще си вземат поука за грешките. Защото за мен грешката е на екипа му и беше изначално объркан целият план. От Усик не би трябвало да очакваме промяна, той си е бърз и изключително подвижен, той игра по учебник. 

Той през цялото време натискаше Джошуа, за да го измори, защото искаше той да води играта. Видяхме много финтове, той искаше и да го дразни, налагайки своя стил на игра. В бъдещ мач може би същата игра би му донесла отново успех, но в сблъсък на два различни стила можем да видим по-различен двубой”, каза Белберов пред Sportal.bg.

Още от Бойни спортове

Виж всички