Художникът Джеф Кунс създава едно по-различно BMW Серия 8

Художникът Джеф Кунс създава едно по-различно BMW Серия 8

Джеф Кунс и Оливер Ципсе, председател на борда на директорите на BMW AG, обявиха, че художникът ще създаде специален модел на M850i xDrive Гран Купе. Луксозното Серия 8 Гран Купе ще отпразнува световната си премиера на Frieze Los Angeles през февруари 2022 година и след това ще може да бъде закупено като лимитиран специален модел. Още през 2010 година американският художник създава BMW M3 GT2 Art Car, което участва на 24-часовото състезание в Льо Ман. През същата година рок-певецът Боно от U2 пише статия за New York Times, в която казва, че Джеф Кунс трябва да участва в създаването на дизайна на автомобилите на бъдещето. BMW и Кунс продължават диалога си и сега, по покана на Ангелика Нолерт, директор на Neue Sammlung – The Design Museum, представят резултата на последното си сътрудничество в Pinakothek der Moderne.

Джеф Кунс, художник: „За мен е чест и много се радвам да имам още една възможност да работя с BMW и да оформя специалния модел на на BMW Серия 8 Гран Купе. Замислих се много за каква е идеята на този автомобил. Какво означава мощността? Как комуникирате нещо, което олицетворява цялата мощ на BMW Серия 8 и включва и човешки елемент? Прекрасно е да бъдеш отново член на семейството на BMW."

„Горд съм да обявя нашето ново партньорство с Джеф Кунс. И нека кажа едно: развълнуван съм от това, което е създал! Серия 8 Гран Купе има специално място в сърцата ни, и дизайнът на Джеф е изпълнен с радост и страст. От началото на сътрудничеството ни Джеф подчертава колко е горд да бъде отново част от семейството на BMW. Десетки наши инженери и дизайнери направиха всичко възможно да отпразнуват нашето партньорство и да реализират неговата визия. Добре дошъл у дома, Джеф Кунс! ”, каза Оливер Ципсе, председател на борда на директорите на BMW AG.

Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design: „През 2021 г. ще отбележим 50-годишнния юбилей от нашия глобален културен ангажимент. Ние сме големи почитатели на изкуството и на смелите гласове на нашето време. Емоциите са нашата страст и поредното ни сътрудничество с Джеф Кунс е чудесен извор на вдъхновение. С кой художник би било по-добре да работите върху Серия 8 Гран Купе? Автомобилният дизайн може да бъде вдъхновен от изкуството и технологиите и създава силно емоционални преживявания. За нас е удоволствие да работим отново с Джеф Кунс, и да създадем нещо наистина специално. Той е един от най-великите художници на нашето време и в същото време един от най-вдъхновяващите и ангажирани хора, с които съм работил."

В момента автомобилите се сглобяват тайно в завода на BMW Group в Динголфинг. По време на ексклузивно събитие няколко дни преди IAA MOBILITY 2021 в Pinakothek der Moderne, музея за съвременно изкуство в Мюнхен, Джеф Кунс и Оливър Ципсе повдигнаха завесата и показаха детайли на Серия 8 Гран Купе, оформено от художника.

THE 8 X JEFF KOONS е олицетворение на прецизността, изискаността и занаятчийското изкуство. Така например многослойното лаково покритие е нанесено за 285 работни часа. Експресивният и впечатляващ дизайн съчетава 11 цвята от синьо до сребро и жълто до черно. На седмица се произвеждат само два автомобила. Многоцветният интериор впечатлява с изработката на висококачествените материали, най-фините кожи и гравирания подпис на художника. Седалките са в наситени червени и сини тонове, цветовете на High-Performance марката BMW M. Спортният, мощен дизайн включва елементи от поп арт и геометрични шарки – знак на почит към изисканите линии и форми на Серия 8 Гран Купе.

През 1990 година BMW 850i е първият модел от Серия 8. То впечатлява с визионерския си подход към шофирането на бъдещето, и печели сърцата на всички онези автомобилни ентусиасти, които ценят перфектната комбинация между елегантност и мощност. През февруари 2022 година BMW ще представи специалния модел на Джеф Кунс. По повод презентацията в Мюнхен, Art Car на американския художник, както и „подвижните скулптури“ на Александър Калдър, Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн, Робърт Раушенберг, Джон Балдесари и Естер Махлангу са изложени в Pinakothek der Moderne - като свидетелство за международния 50-годишен културен ангажимент от BMW Group.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти