Гледай на живо

Григор Димитров напомни за себе си на тенис елита - гледайте "Sportal Open"

Меси през сълзи: Исках и мислех, че ще остана, не съм готов да си тръгна

Суперзвездата Лионел Меси даде близо 40-минутна пресконферения на “Камп Ноу”, в която говори за напускането си на Барселона след 21 години в клуба.

Още с първите думи на 34-годишния играч се видяха сълзите в неговите очи, които той едва сдържаше. "Не знам дали ще мога да говоря. Тези дни си мислех какво да кажа. Истината е, че не мога да се сетя за нищо. Бях блокиран и все още съм. Това е много трудно за мен, след толкова много години. Бил съм тук през целия си живот, не съм готов да си тръгна. Миналата година, след всички глупости с бюрофакса, бях наясно какво ще кажа. Тази година не е така. Бях убеден, че ще останем в нашия дом, това беше нашето желание. Поставихме нашето щастие на първо място. Да бъдем вкъщи и да продължим да се наслаждаваме на нашия живот в Барселона както в спортен план, така и във всекидневен, който е невероятен. Днес трябва да кажа "сбогом". Тук съм бил през целия си живот, още от 13-годишен. Изминаха много години, пристигнах доста мъничък. След 21 години напускам със съпругата ми и с трите ми каталунски деца. Не мога да бъда по-горд от това, което постигнах и преживях в този град. След като прекараме няколко години навън, ще се върнем. Това обещах на моите синове. Остава да благодаря на всички за всичко преживяно. Израснах с ценностите на този клуб и винаги съм се опитвал да се държа със смирение.

22 Лионел Меси се сбогува с Барселона

Толкова много хубави неща се случиха, също и лоши, но всичко ми помогна да израсна и да бъда този, който съм днес. Винаги ще съм благодарен на хората. Бих искал да се бях сбогувал по друг начин. Никога не съм си го представял, защото не съм си го и помислял. Щеше да ми хареса да се бях сбогувал с хора, на терена, за да мога да чуя една последна овация, да усетя за последно любовта… Много ми липсваха, когато не можехме да играем с публика. Липсваше ми да отпразнувам головете с тях и да ги слушам как скандират името ми. Оттеглям се от този клуб без да го преживея в продължение на година и половина. Щеше да ми хареса да бъда близо до хората и да се сбогувам с тях подобаващо. Но така се се случи. Искам още веднъж да им благодаря за цялата обич през всички тези години. Любовта на хората винаги е била една и съща. Аз я усещах, като също изразявах моята обич към тях. Дано да мога да се върна като част от клуба в бъдеще. Да мога да дам най-доброто от себе си, за да бъде най-добрият клуб в света. Със сигурност забравям доста неща. Това мога да кажа. Не съм в състояние, в което думите ми да излизат с лекота. Благодаря на всички", беше встъпителната реч на Меси, след която последваха бурни близо двуминутни аплодисменти от всички хора в залата, докато нападателят се опитваше да скрие сълзите си, но не успя да ги удържи.

Последваха и въпросите на журналистите, докато нападателят бършеше сълзите си с кърпичка, подадена му от неговата съпруга Антонела. “Трудно е да избера един момент, който да изтъкна, но може би дебютът ми. Това беше денят, в който мечтата ми се сбъдна. След това се случиха невероятни неща, но това беше моментът, в който всичко започна. Жоан Лапорта каза, че вината е на Ла Лига. Няма какво повече да кажа. Чух толкова много неща за себе си, но направих всичко възможно. Лапорта също, но просто не можеше да се случи. Миналата година не исках да остана и го казах. Тази година исках, но това не стана. Много неща ми минаха през главата, блокирах, не мога да приема реалността, че трябва изцяло да променя своя живот. От 16 години съм в първия състав и за мен винаги е било едно и също. Сега трябва да започна от нулата. Това ще бъде трудна промяна, особено за семейството ми, което си мислеше, че ще остане в града. Ще бъде трудна промяна, но ще сме добре. Ще я приемем и ще продължим напред”, продължи Меси.

“Изпращане на “Камп Ноу”? Бих искал това да беше станало сега, но е ясно, че за тези хора съм готов на всичко. Разбира се, че бих приел. Не, не мисля, че напразно сме дали надежди на хората. Ние бяхме убедени, че ще продължа. Толкова ясно беше, че всичко беше уредено и нямаше проблеми. Винаги сме били честни с хората, поне от моя страна. Аз никога не съм искал да подведа когото и да било. Какво бих казал на Хавиер Тебас? Не знам. Не съм достатъчно наясно с всичко случило се. Не се получи заради Ла Лига и дълговете на клуба, който не искаше да трупа още такива. Няма какво да кажа на Тебас. Виждали сме се един-два пъти и сме се държали учтиво помежду си. Аз нямам никакви проблеми с него. Новината беше като студен душ. Приехме я така, както можехме. Най-важното е, че всички в семейството сме добре и че ще продължа да играя футбол - нещото, което най-много обичам да правя. 

Бъдещи мачове срещу Барселона? Хората в Барса ме познават, аз съм победител. Когато дойда тук, ще се боря за всичко. Това е моята кариера и ще я завърша по моя начин, борейки се до последно за трофеи. Това е моят манталитет, винаги да се боря за титли. Ще отида в отбор, който ще спори с Барселона за трофеи. Не ми е приятно, но ще давам всичко от себе си. Тук е моментът да поздравя Дани Алвеш за златния олимпийски медал. Двамата сме близки приятели и се радвам за него. Аз обаче съм много близо до неговия брой трофеи и ще се боря, за да го задмина", добави аржентинецът. 

За други изказвания от пресконференцията, вижте тук:

Меси: ПСЖ е възможност, снимката беше пълна случайност
Меси: ПСЖ е възможност, снимката беше пълна случайност
Лео сам е предложил да намали заплатата си с 50%
Лео сам е предложил да намали заплатата си с 50%
Барса има страхотен състав и без мен, спокоен е Лео
Барса има страхотен състав и без мен, спокоен е Лео
Меси разкри какво специално иска да постигне до края на кариерата си
Меси разкри какво специално иска да постигне до края на кариерата си

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти