Златни! Ансамбълът донесе трета олимпийска титла за България в Токио

Златни! Ансамбълът донесе трета олимпийска титла за България в Токио

Българският ансамбъл по художествена гимнастика донесе трети златен медал от Олимпийските игри в Токио след титлите на Ивет Горанова в каратето и на Стойка Кръстева в бокса. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова заслужиха олимпийското злато със сбор от 92.100 точки (47.750+44.550). 

Втори са рускините с 90.700 (46.200+44.500), които подадоха контестация и тя беше уважена, но допълнителните точки отново не бяха достатъчни за първото място. Трети завършиха италианките с 87.700 (44.850+42.850). 

Това е историческа първа титла за България в художествената гимнастика. 

Българките прекъснаха хегемонията на Русия в художествената гимнастика на олимпийски игри. Вчера същото се случи и в индивидуалната надпревара, където златото беше спечелено от израелката Линош Ашрам, а Дина Аверина взе сребърен медал. Така руските състезателки остават без титла в олимпийскки турнир по художествена гимнастика за първи път от Атланта 1996 година.

78 Ансамбълът ни триумфира с титлата в Токио 🥇

Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска започнаха отлично участието си във финала. Грациите ни получиха оценка от 47.550 точки (38.800 + 8.750) за изпълнението си на топки под звуците на песента на Елица и Стунджи “Вода”. Така те поведоха класирането след първото съчетание във финала в многобоя. В квалификациите вчера те бяха оценени с 47.500 точки за същото съчетание. 

78 Ансамбълът ни триумфира с титлата в Токио 🥇

С втора оценка след изиграването на съчетанията с топки беше отборът на Руския олимпийски комитет – 46.200 точки, а трето място заемаше ансамбълът на Беларус с 45.750.

78 Ансамбълът ни триумфира с титлата в Токио 🥇

В смесеното съчетание с обръчи и бухалки българките отново показаха здрави нерви и играха отлично. За него те бяха оценени с 44.550 (36.200 + 8.350). Класирането се повтори и при смесените съчетания, при които момичетата от Руския олимпийски комитет отново бяха втори с 44.500 точки, а италианките трети с 42.850. 

В Русия приемат тежко загубата от ансамбъла ни: Обидно!
В Русия приемат тежко загубата от ансамбъла ни: Обидно!

На предишната Олимпиада в Рио де Жанейро през 2016 г. българският ансамбъл в състав Ренета Камберова, Любомира Казанова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова и Християна Тодорова спечели бронзов медал. За Маевска, която беше капитан на нашия тим в Бразилия, това е първо отличие от игри под петте преплетени кръга и като треньор. 

Ивет Горанова влезе в историята с олимпийска титла в Токио 2020🇧🇬🥇
Ивет Горанова влезе в историята с олимпийска титла в Токио 2020🇧🇬🥇

Така българските спортисти завършиха участието си на Олимпийските игри в Токио с общо шест медала – титли на ансамбъла, Ивет Горанова (карате) и Стойка Кръстева (бокс), сребро на Антоанета Костадинова (спортна стрелба) и бронзови медали на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата. 

Снимки: БОК, Костадин Андонов - StartPhoto и Getty Images

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти