Последните думи на Пън Лан към състезателките си: Продължете напред, борете се🏐

Последните думи на Пън Лан към състезателките си: Продължете напред, борете се🏐

Отборът на Китай отпадна от Олимпийските игри в Токио 2020 и не успя да продължи в следващата фаза на женския волейболен турнир и да защитава титлата си от Рио 2016. Това сложи края на една ера, след като легендарната треньорка Пън Лан се прости със сълзи на очи със спорта, на който служи, който обичаше и на който помагаше през последните десетилетия.

Олимпийските шампионки от Китай отпаднаха в групите на турнира в Токио 🏐🏐🏐
Олимпийските шампионки от Китай отпаднаха в групите на турнира в Токио 🏐🏐🏐

Пън Лан беше обляна в сълзи, докато събираше състезателките си около себе си на полето, след като Китай победи Аржентина в последния мач в зала "Ариаке Арена" вчера. Това беше едва втората победа на Китай на Олимпиадата в Токио, но това не означаваше нищо, тъй като Китай вече беше остранен независимо от резултата. Огромно разочарование за страната, която беше готова да играе за златните медали и четвъртата си олимпийска титла.

"Казах на състезателките си "да продължат напред, да се борят"", каза Пън Лан на въпрос в микс зоната след мача за Аржентина. "Нещата имат начало и край. Надявам се да имат страхотни волейболни кариери където и да отидат оттук нататък."

"Имахме изпълнено със съжаление преживяване тук в Токио", обясни 60-годишната китайко. "Новото поколение има толкова голям потенциал и те ще го развият в бъдеще. Надявам се, че няма да забравят този опит от Олимпиадата и ще се поучат от него и ще се представят добре след три години в Париж."

Като играч Пън Лан изведе Китай до златото на Олимпиадата в Лос Анджелис 1984, преди да се върне, за да тренира отбора на страната си и да спечели олимпийското сребро в Атланта 1996.

След като застана начело на женския национален отбор на САЩ Пън Лан добави още един олимпийски медал към колекцията си, след като изведе американките до среброто на Олимпийските игри в Пекин 2008. След това Лан се завърна в Китай и завърши кариерата си със злато в Рио 2016, като стана първият човек във волейбола, който печели най-високото олимпийско отличие като играч и треньор.

Но сега тя копнее за известно време сред близките си. "Наистина искам да се прибера вкъщи възможно най-бързо", каза Лан. "Искам да благодаря на семейството си, че винаги ме подкрепяше в кариерата ми и през цялото време, което посветих на волейбола. Те ме чакаха дълго време. Искам да се присъединя към тях и приятелите си."

Но все пак Пън Лан не съвсем е приключила с волейбола, тъй като продължава да участва като член на Техническата и треньорска комисия на FIVB. "Искам да използвам тази платформа за популяризиране на волейбола", завърши тя.

По материал на FIVB

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти