Кръстева: Това е сбъдната мечта

Кръстева: Това е сбъдната мечта

Стойка Кръстева заяви, че е сбъднала мечтата си да спечели олимпийски медал. Европейската шампионка от София 2018 и двукратна световна вицешампионка Кръстева си гарантира най-малко бронз, след като се класира за полуфиналите на турнира по бокс в категория до 51 килограма след победа с 4:1 съдийски гласа (28:29, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27) над китайката Юан Чан. Така тя донесе и първо отличие в историята на женския бокс в страната на Олимпийски игри.

Стойка Кръстева донесе втори медал за България на Олимпийските игри в Токио 🥊🇧🇬
Стойка Кръстева донесе втори медал за България на Олимпийските игри в Токио 🥊🇧🇬

"За мен това е сбъдната мечта. Щастлива съм от няколко гледни точки. Този медал е много жадуван от мен, от треньори, от ръководство, от всички, защото това е първият медал в женския бокс. Надявам се това да бъде един добър пример за подрастващите състезатели да се раздават максимално, защото днес, виждайки този медал, той е плод на 21 години труд, лишения и какви ли не други неща, за да стигнем до този момент. Разковничето е много, много работа и не само от мен, това е екипна работа", коментира 35-годишната Кръстева пред БТА.

Тя специално благодари на личния си треньор Борислав Георгиев. "Изпълнявах указанията на треньора, които ми даде преди мача и по време на мача. Той не спи денонощно, за да разучава съперничките ми, за да може да изгради тактиката. В това отношение и в много други съм му много благодарна, защото за мен остава малко по-лесната част просто да изпълня това, което ми казва", заяви тя.

23 Стойка Кръстева на полуфинал в Токио

За място на финала Кръстева ще срещне японката Цукими Намики. "Не се бяхме срещали досега с китайката. С японката също не сме играли. Но тук по-голямата работа пак ще свърши личният ми треньор Борислав Георгиев, аз само ще изпълнявам неговите указания, защото във времето сме си доказали, че този екип сработва и нещата, които ме съветва са правилните. Ако успея да ги приложа на ринга, се поздравяваме с този резултат", каза тя.

23 Стойка Кръстева на полуфинал в Токио

"Още на тръгване от България искахме да се случат нещата, да вземем медал с възможно най-добър цвят. Не искаме да се ангажираме с никакви предварителни уговорки, обещани, защото това много тежи чисто психически", допълни тя.

Минути след края на мача Кръстева получи телефонно обаждане от председателя на БОК Стефка Костадинова, която я поздрави за победата и й пожела успех във финалната фаза на турнира.

Снимки: Костадин Андонов - Start-Photo

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти