Гледай на живо

Левски се цели в Купата, но ще трябва да премине през Марек в Дупница

Red Bull Bike the Balkan стартира след по-малко от месец

Red Bull Bike the Balkan стартира след по-малко от месец

Шестетапното маунтин байк състезание по маршрута Ком-Емине стартира след по-малко от месец. Платформата за записване е отворена до 9-и август.

"Маршрутът Ком-Емине върви по билото на Стара Планина, от връх Ком до нос Емине, дълъг е около 600км, положителна денивелация 15 000м, карането е планински тип, като се кара по-пътеки, черни пътища и се катерят скали.", споделя Бойко Танчев, технически директор на състезанието.

Трасето е разделено на 6 етапа, като първият е тежък физически - от вр. Ком до прохода Арабаконак, заради голямата денивелация.

Вторият етап е по-кратък като километри - от Арабаконак до прохода Беклемето. Той изисква повече техника и повече ходене при карането на велосипеда.

Третият ден е най-предизвикателен - от Беклемето до местност Узана. Участниците ще трябва да носят колелата на гръб. Ще изкачват и ще се спускат по въже.

Четвъртият етап е от Узана до хижа Чумерна. Карането е от предимно горски тип. За някои участници оттам трасето ще стане сравнително по-лесно, но пък натрупването на физическа умора не бива да се подценява.

Петиат етап е по-кратък. От х. Чумерна до проход Върбиж. Кара се по типично горски и старопланински пътища.

"Последният 6-и етап е най-дълъг, ще има много каране. Там трябва да се внимава с навигацията и участниците да я следят, защото се кара бързо по пътища. Изскачат нови сечища, други изчезват. Приблизително етапът е дълъг 140км. Ще бъде бърз, но и тежък.", казва Бойко.

"Участниците трява да бъдат готови за всичко - може да възникнат технически проблеми с велосипеда, лошо време. Препоръчвам всички участници да имат ветроустойчиво яке или дъждобран. Хубаво е също да се разполага с 1-2 резервни гуми, фитили и патрони за помпане, инструменти с машинка за верга.", споделя още Танчев.

Всеки етап приключва в полунощ.

"Някои от участниците е възможно да замръкнат и трябва да бъдат подготени с фарове. Най-важно е всички да са фокусирани на 100% от началото до края. Да не се подценява планината, ситуациите и времето, защото трасето е тежко, пък ако трябва да го преминаваш контузен ще стане още по-тежко. (...) Вярвам, че всички, които ще се впуснат в приключението Red Bull Bike the Balkan ще са достатъчно подготвени и ще се наслаждават на 6-те дни в планината.", казва техническият директор.

Вечерта на 28-и август всички завършили участници ще бъдат наградени както следва:

1-во място - 2000 лв на отобор и високоиздръжливи смартфони CAT S42

2-ро място - 1000 лв на отбор и предметни награди от CAT Phones

3-то място - 500 лв на отбор и предменти награди от CAT Phones

Закриващата церемоня ще си проведе на открито в близост до нос Емине, а за гала вечерята ще се погрижи Ути Бъчваров.

Актуална информация за събитието ще намерите на www.redbull.com/bikethebalkan, както и във Facebook страницата на състезанието.

Още от Други спортове

Виж всички