Велико Търново отново ще бъде домакин на ЕК по спортно катерене

Велико Търново отново ще бъде домакин на ЕК по спортно катерене

След 10-годишно прекъсване Велико Търново отново е домакин на голямо международно състезание в катеренето. Традициите в органиизиране на състезания по спортно катерене датират още от 1989 г., когато там се проведе последната световна купа на скали, а от следващата година състезанията започват да се провеждат на изкуствени стени. През 2002 г. на новоизградената катерачна стена в Двореца на културата и спорта се провежда европейска купа за юноши и девойки. След което в следващите 10 години - световно първенство за юноши и девойки, две световни купи за мъже и жени, и пет европейски купи за юноши и девойки. 

Благодарение на домакиснтвото на състезанията голяма част от световния елит в катеренето по едно или друго време е бил у нас. Всичко това бе мощен мотивиращ фактор за българските катерачи, които през всички години бяха достойни участници във всички големи състезания и спечелиха за родината много медали и отличия. 

В европейската купа във Велико Търново са записани за участие 79 състезатели от 11 страни, сред които и най-добрите бъларски катерачи. Състезанието е подкрепено от Министерството на младежта и спорта, община Велико Търново, спонсори са фирмите Устето, X-Cult, Уолтопия.

Програма:

Събота, 24.07

квалификации

9:00 - Youth B (14-15 год.)

11:30 - Youth A+Juniors (16-17 год. и18-19 год.)

Неделя, 25.07

финали

09:30 - Youth B юноши и девойки

11:30 - Youth A юноши и девойки

13:00 - Juniors юноши и девойки

14:30 - Награждаване

Още от Други спортове

Виж всички