Според Екълстоун наказанието на Хамилтън не отговаря на "престъплението му"

Според Екълстоун наказанието на Хамилтън не отговаря на "престъплението му"

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун се изказа критично за наказанието, което съдиите на ФИА наложиха на пилота на Мерцедес Люис Хамилтън по време на Гран При на Великобритания миналата неделя. Седемкратният световен шампион получи десет секунди наказание за инцидента си с Макс Верстапен, който дойде след атака срещу нидерландския пилот на Ред Бул в първата обиколка. 

При движение в най-бързия завой на „Силвърстоун“ Люис закачи с предната си лява гума задната дясна на Верстапен и го прати в предпазните заграждения. Въпреки наказанието Люис направи много силен финал на надпреварата, стопи десетте секунди престой в бокса и грабна победата пред родна публика, с което вбеси шефовете на Ред Бул. 

Марко: Хамилтън заслужаваше да бъде изключен от Гран При на Великобритания
Марко: Хамилтън заслужаваше да бъде изключен от Гран При на Великобритания

"В миналото щяхме да кажем, че случилото се между Люис и Макс е поредният състезателен инцидент. Щяхме да ги извикаме да си поговорим след състезанието, а те щяха да обещаят, че това повече няма да се повтори. Днес обаче нещата стоят по различен начин и съдиите налагат много тежки наказания за дребни провинения“, коментира Бърни. 

"В неделя обаче не беше така и според мен десет секунди в бокса не отговаряха на престъплението, което извърши Хамилтън. Трябваше да бъдат 30 секунди. Ясно се видя на финала, че десетте секунди бяха недостатъчни, след като Люис успя да се върне в челото и спечели, а Верстапен го преглеждаха в болницата и остана с нула точки“, завърши британецът.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички