Италианският вратар Иван Илич: Варна е много красив град с невероятни хора, всичко на ЕВРО 2021 беше на топ ниво

Италианският вратар Иван Илич: Варна е много красив град с невероятни хора, всичко на ЕВРО 2021 беше на топ ниво

Европейското първенство по плажен хандбал във Варна е първото официално състезание в този атрактивен спорт за италианския вратар Иван Илич. Роден в Белград, той от 20 години живее в Италия и играе в един от най-добрите местни отбори – Касано Маняго, който редовно се бори за титлата и през последните години неизменно е в топ 4.

„Преди 2 месеца получих покана да се присъединя към италианския национален отбор, което страшно много ме заинтересува и допадна. За първи път играя плажен хандбал и мога да кажа, че това е супер интересна дисциплина, която ми харесва много и се забавлявам в максимална степен играейки. До сега съм играл само в зала. Там също е много интересно и динамично, но емоцията на плажа е невероятна и тук е много по-забавно. Въобще не бива да се подценява плажният хандбал. Супер интересен и забавен спорт е“, споделя Илич.

Иван Илич

Той е поредният участник в турнира, който се изказва ласкаво за организацията на Европейското първенство. 

„Това е моето първо посещение във Варна. Много красив град с невероятни хора. Всичко е топ ниво, всичко е направено по най-високите европейски стандарти и се чувствам супер тук. Благодаря на всички за подкрепата, беше страхотно да бъда в България и в частност във Варна“, откровен е вратарят, който направи отлични мачове, а срещу Германия дори записа 73% ефективност.

„Искрено се забавлявах и играех супер освободено. Бях много концентриран и спазвах указанията на треньорите, всичко останало си идва от само себе си. Всичко е един микс от техника, забавление и максимално раздаване на терена“, издава рецептата Илич.

Иван Илич

Каква е разликата между хандбала в Италия и Сърбия?

„Разликата е най-вече в качеството на школите и работата с подрастващите. В Сърбия, всеки млад талант, който направи някакви успехи гледа да се ориентира към заминаване в чужбина, докато в Италия се опитват тези играчи да бъдат задържани и да се развиват там. Освен това в Италия се привличат и много таланти от Сърбия или от Източна Европа, които правят италианското първенство много по-силно“. 

Основната разлика между плажния хандбал и хандбала в зала?

„Основното е, че в плажния хандбал нации като Франция, Испания и други, т.е фаворитите в зала, губят част от своето предимство. При плажния хандбал стават много повече изненади и тук силите са много по-изравнени. Нации като Италия например, могат да се противопоставят като равни с фаворитите. Това е едно от най-интересните неща в плажния хандбал. Тук не е толкова голяма разликата между отборите“, завършва Илич.

Снимки: Sportsphotographers

Още от Други спортове

Виж всички