Джордж Ръсел отнесе наказание преди Гран При на Великобритания

Джордж Ръсел отнесе наказание преди Гран При на Великобритания

Звездата на Уилямс Джордж Ръсел ще бъде преместен с три места назад на стартовата решетка за днешната Гран При на Великобритания, десети кръг за сезон 2021 във Формула 1.

Причина за санкцията на младия британец е контактът му с Карлос Сайнц в първата обиколка на вчерашната историческа спринтова квалификация на „Силвърстоун“. В нея Ръсел блокира своята предна-лява гума и докосна пилота на Ферари. Това изпрати Сайнц в зоната за сигурност на шестия завой, което го смъкна до дъното на колоната.

Все пак испанецът успя да си проправи път до 11-та позиция в рамките на вчерашните 17 обиколки. Ръсел от своя страна финишира девети, но ще потегли от 12-то място след наказанието си. От него освен Сайнц ще се възползват още и Естебан Окон и Пиер Гасли, които ще стартират съответно девети и 11-ти.

В обяснението си на своето решение, стюардите констатираха, че този инцидент е нормален за първа обиколка на състезание и в нормално условия ще доведе до петсекундно наказание. Заради късата продължителност на вчерашния старт и факта, че той определяше стартовата решетка за същинския такъв днес обаче, комисарите прецениха, че три места ще са по-коректното наказание. Ако Ръсел бе получи тези пет секунди наказание, то той щеше да се смъкне с още едно място на стартовата решетка за сметка на Кими Райконен.

Верстапен победи Хамилтън в първата спринтова квалификация в историята на Формула 1
Верстапен победи Хамилтън в първата спринтова квалификация в историята на Формула 1

Освен загубата на три позиции на стартовата решетка, Ръсел получи и една наказателна точка към своя състезателен лиценз. С това общият му брой в рамките на последните 12 месеца стана седем, а при събирането на 12 даден пилот получава забрана за участие в един старт.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти