Иван Чепаринов се класира за третия кръг на Световната купа, Нургюл Салимова отпадна

Иван Чепаринов се класира за третия кръг на Световната купа, Нургюл Салимова отпадна

Българинът Иван Чепаринов се класира за третия кръг на Световната купа по шахмат в Сочи, след като се наложи с 5:4 точки над германеца Расмус Зване. За съжаление една от двете български представителки при дамите - тийнейджърката Нургюл Салимова, отпадна след 3,5:4,5 от германката Елизабет Пец. 

Чепаринов и Зване изиграха максималните девет партии, а в решителния армагедон българинът се наложи с белите фигури. Ако партията беше завършила с реми, напред щеше да продължи Зване. Чепаринов трябва да бъде поздравен и за факта, че на два пъти в мача губеше с по една точка, но постигаше победа веднага след това, за да успее да елиминира младия си германски съперник. В третия кръг Чепаринов ще играе с руснака Пьотр Свидлер. 

При жените 18-годишната Салимова направи много добри партии с доста по-опитната Пец, но загуба с черните фигури в седмата партия я лиши от шанса да се класира за третия кръг. 

Нургюл Салимова се класира за втория кръг на СК по шахмат в Сочи
Нургюл Салимова се класира за втория кръг на СК по шахмат в Сочи

В третия кръг ще играе Антоанета Стефанова, която още в петък си осигури класирането за тази фаза. Следващата съперничка на бившата световна шампионка ще бъде рускинята Наталия Погонина. 

Наградният фонд на Световната купа при мъжете е 1 892 500 долара, а при жените - 676 250 долара.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти