Книгата "Зима на 8000" вече е на българския пазар

Книгата "Зима на 8000" вече е на българския пазар

Най-новата книга на канадската авторка Бърнадет Макдоналд "Зима на 8000" вече може да бъде намерена на българския пазар. Алпийският бестселър разказва историите на зимните изкачвания на 14-те осемхилядника, включително и това на най-трудния за преодоляване връх в Каракорум - К2, който бе покорен за първи път в началото на тази година.

Именно послесловът на Макдоналд, посветен на историческата мисия на непалската група, водена от Мингма Г. Шерпа и Нирмал Пурджа, прави българското издание на книгата не само особено ценно, но и уникално. В него са описани още инцидентите с каталунеца Сержи Минготе и българина Атанас Скатов, както и изчезването на Мохамед Али Садпара, Джон Снори и Хуан Пабло Мор, които останаха на над 8000 метра при опит за второ зимно изкачване на върха.

Бърнадет Макдоналд, която от 2006 година се посвещава на писането за най-високите върхове на Земята и е автор на хитови заглавия като "Свободни катерачи", "Алпийски войни" и "Изкуството на свободата", включва в "Зима на 8000" историите на алпинистите и техните мисии, разказани от първо лице. Това прави книгата много по-въздействаща и докосваща. Фокусът върху първите успешни зимни изкачвания на 14-те най-високи места на нашата планета разкрива пред читателя трудностите, с които се сблъскват едни от най-смелите хора на света в опита си да пречупят мощта на природата и да преодолеят собствените си страхове и предразсъдъци.

Първата преведена на български език книга на Бърнадет Макдоналд "Зима на 8000" се издава от специализирания сайт Summitsweb.com.

Още от Други спортове

Виж всички