Цунода с наказание преди старта на Гран При на Щирия

Пилотът на Алфа Таури Юки Цунода ще загуби три места на стартовата решетка преди днешната Гран При на Щирия, след като стюардите прецениха, че той е блокирал Валтери Ботас по време на третата фаза на вчерашната квалификация.

Японецът се прибираше към бокса след своята първа летяща обиколка във финалните 12 минути, когато бе застигнат от пилота на Мерцедес в зоната за спиране преди четвъртия завой. Цунода не бе информиран от своя инженер, че зад него  идва пилот в бърза обиколка и се движеше върху състезателната линия, като все пак направи опит в последния момент да се отстрани от нея.

Въпреки това стюардите прецениха, че той е препречил пътя на Ботас и така вместо осми, представителят на Алфа Таури ще потегли 11-ти. Печеливши от неговото наказание са Фернандо Алонсо, Ланс Строл и Джордж Ръсел, които ще се придвижат с по една позиция напред.

Самият Ботас завърши квалификацията на втора позиция, но ще стартира от петото място заради наказание, което той получи след завъртането си в алеята пред боксовете по време на втората свободна тренировка в петък.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички