Уникални фотоси от Витоша представя от днес изложба пред НДК

Уникални фотоси от Витоша представя от днес изложба пред НДК

Стилна церемония откри Фотоизложба със уникални снимки под мотото "Витоша - планината, която дава живот". В експозицията са включени 28 пана, представящи началото на туризма, възможностите за спорт и отдих в наши дни. От днес всички любители на планината и приключенския начин на живот ще могат да се насладят на платната, разположени градинката пред НДК, покрай алеята при входа откъм кръстовището на бул. Патриарх Евтимий и "Фритьоф Нансен" (бивш "Кравай"), в Галерия на открито пред Лятно Кино Кабана.

Фотоизложбата се организира от "София - европейска столица на спорта". Зам.-кметът на столична община Дончо Барбалов поздрави присъстващите на церемонията по откриването, благодари на авторите на фотографиите, като изтъкна значението на Витоша за развитието на града и региона. След това Барбалов отличи авторите на творбите и изтъкнати деятели за цялостната им дейност в полза на планината. Сред тях бяха Анна Петракиева - директор на Природен парк "Витоша", Ани Пенчева - неуморният двигател в организацията на Обиколката на Витоша, която това лято се организира за 38-и път и Георги Радев - неизменна част от спортните събития в планината. Тримата бяха отличени и от БОК със "Златна значка", а фотографите със "Сребърна значка", връчена от генералния секретар на БОК Белчо Горанов. Всеки от седемте автори на творбите бе награден от "София - европейска столица на спорта" с копие от уникалната енциклопедия "България на Олимп".

На откриването присъстваха много любители на планината, хора свързани от години с развитието и опазването на Витоша като едно от безценните богатства на София и България. Сред тях бе и един от основните радетели на инициатива "Витоша - достъпна за всички" алпинистът Дойчин Боянов.

Фотоизложбата ще бъде на разположение две седмици, в които всеки ще може да се наслади на 28-те пана с впечатляващи фотографии от Витоша и любопитна информация, селектирани от списание 360р. Кадрите и фактите проследяват историята на организирания туризъм в планината от първия траверс на Витоша, построяването на първите хижи и първите учения по катерене до възможностите за активно прекарване сред природата и облика й в наши дни. По време на откриването Иван Панчев от списание 360 даде повече подробности за фотосите и техните автори.

Изложбата маркира и най-интересните и емблематични събития, които се случват днес по инициатива и с подкрепата на на "София - европейска столица на спорта": Витоша 100, Витоша Летен Фест, Споделени игри и т.н. Наред с това ще може да видите уникални моменти от създаването на първото туристическо дружество през 1895 г., обявяването на Витоша за природен парк, както и такива от летните и зимни Универсиади.

Изложбата представя и снимки на забележителностите на планината, както и полезни занимания, които може да практикувате на чист въздух.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти