Маси: Пилотите искат физически ограничения на пистите

Маси: Пилотите искат физически ограничения на пистите

Състезателният директор във Формула 1 Майкъл Маси заяви, че пилотите в шампионата искат да имат физически ограничения на пистите, за да се избегната спорните ситуации от началните кръгове през годината.

Именно поради тази причина австралиецът избра да не премахва изкуствените неравности, който бяха поставени на изхода от втория завой на пистата „Пол Рикар“, където миналата седмица се проведе Гран При на Франция. 

Без промяна в бордюрите на „Пол Рикар“
Без промяна в бордюрите на „Пол Рикар“

„Има няколко елемента тук. Единият е, че тези бордюри бяха на същото място и при последната ни визита там през 2019 година. Второ, те бяха на повече от два метра от ръба на пистата и трябваше да си напълно извън нея за да се срещнеш с тях. Те все пак бяха погледнати в петък след срещата с пилотите. Сам отидох до втория завой за да ги погледна и да се убедя, че всичко е наред.

„Ред Бул Ринг“ с нови бордюри за 2020
„Ред Бул Ринг“ с нови бордюри за 2020

„По-важното обаче е, че от началото на година на няколко пъти чухме от пилотите, че те искат физически ограничения на пистите. След двете улични писти в Баку и Монако, където очевидно има физически ограничения, ситуацията беше същата и тук.  И ако трябва да сме честни, по време на състезанието нямаше никакви проблеми“, заяви Маси.

Крайно време е да спрат подигравките с Формула 1
Крайно време е да спрат подигравките с Формула 1

Решението на Маси, да не променя бордюрите дойде въпреки молбите от страна на отборите на Ред Бул и Мерцедес, които имаха доста щети по своите болид, след като техните пилоти преминаха върху съответните изкуствени неравности. Подобни ще има и на „Ред Бул Ринг“ тази и идната седмица, където тимовето отново очакват да получат поражения заради агресивността на бордюрите, особено в последните два завоя на австрийското трасе.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички