244 състезатели от 16 спортни клуба ще участват в държавното първенство по триатлон в Бургас

244 състезатели от 16 спортни клуба ще участват в държавното първенство по триатлон в Бургас

244 състезатели от 16 спортни клуба ще участват в държавното първенство по триатлон спринтова дистанция, което ще се проведе на 26 и 27 юни в Бургас. Надпреварата се организира от Българската асоциация по триатлон (БАТ).

60 са заявените мъже, 13 са жените (750 м плуване, 20 км колоездене, 5 км бягане), 6 възрастовите категории (най-малките са на възраст до 10 г.), 42 участници в отворения старт (за аматьори), 5 държавни комплекси щафети, 6 корпоративни щафети и 1 отбор "Супертриатлонист".

За първи път в България ще се проведе Държавен комплекс щафета, съставена от 2 момчета и 2 момичета. Това е сред дисциплините на Международния съюз по триатлон.

За първи път се организира Корпоративна щафета - 6 компании се престрашиха да включат свои щафети. Ще бъдат представени от по един служител във всяка от дисциплините на триатлона - плуване, колоездене и бягане.

За първи път Българската асоциация по триатлон организира щафета на спортни звезди и млади хора със специални потребности. Те заедно ще формират отбора, наречен "Супертриатлонист".

"Супертриатлонист" е инициатива на БАТ, която ще представи три големи спортни имена, които ще участват в отбор с младежи със специални потребности в отворения старт в Бургас, за да насочат социалното внимание към истинските възможности на своите вдъхновени партньори.

Плувецът Цанко Цанков, един от най-успешните ни олимпийци Евгения Раданова и ултрамаратонецът Краси Георгиев ще застанат на старта на надпреварата за аматьори и корпоративни участници на 26 юни в Бургас. Всеки от тях ще премине през една от трите дистанции в състезанието - плуване (Цанков), колоездене (Раданова) и бягане (Георгиев). През цялото време трите вдъхновяващи личности ще бъдат в тандем с участници със специални потребности, използвайки необходимите средства за транспортиране - лодка, колело и количка. В проекта ще се включат и младежи със специални потребности, които ще преодоляват дисциплините без чужда помощ. Този отбор ще носи името "Супертриатлонист".

Триатлонът дебютира на олимпийски игри в Сидни през 2000 година. През 2016 година в Рио де Жанейро дебют прави и паратриатлонът.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти