Пампорово прие елита в планинското колоездене

Пампорово прие елита в планинското колоездене

От 17 до 20 юни в Пампорово се проведе седмото поредно издание на традиционния “Пампорово байк фест”, който и тази година е най-голямото международно събитие в планинското колоездене в България и региона.

Над 150 човека от 10 нации участваха в събитието, което включваше в програмата си 1 кръг от iXS Downhill Cup, състезание от клас 1 на Международния колоездачен съюз, носещо точки за световната ранглиста, 2 кръг от “Виваком даунхил сериите” и 3 кръг от Детските даунхил серии.

Много оспорвана бе надпреварата по състезателните трасета на Велопарк Пампорово, които са едни от най-техничните и трудни в страната, а в комбинация с валежите и лошото време бяха изключително предизвикателни и допълнително затрудниха участниците.

В неделния ден се проведоха финалите на голямото състезание, където конкуренцията беше на много високо ниво, със засилено международно участие на елитни състезатели от цяла Европа. Надпреварата беше зрелищна и се излъчваше на живо от 11 камери по трасето.

Най-бърз по близо двукилометровото трасе във финала беше Танасис Панагитстас от Гърция, който успя да спре часовника на 2:29.54 минути. На второ и трето място след него се класираха италианците Александрос Гадоти и Ханес Албер.

Най-добър резултат сред българските състезатели постигна младата надежда Роберто Василев от отбора на Райдърс Юнайтед, който е едва на 15 години, но успя да се класира на 8-ма позиция сред всички участници в елитния форум. Василев оглави класирането в неговата възрастова група - 15-16-годишните, следван от Калоян Янкулов от Кайлъка Райдърс и Божидар Илиев от Хоталич.

При дамите класирането оглави Изабела Янкова, отново от Райдърс Юнайтед, следвана от Карола Фавоино от Италия и Виктория Гончева от клуб Гравити. При ветераните първото място спечели Джорди Баго от Италия, а при младежите под 19 първи се класира Александрос Топкароглу от Гърция.

Победителите си разделиха паричен награден фонд от над 5000 лева, както и много предметни награди.

С Пампорово байк фест бе даден и официален старт на летния сезон в Пампорово, а основните акценти в курорта тази година са нови пешеходни и вело маршрути, специално разработени медицински и здравни програми, пост-ковид възстановяване, горска терапия и други.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти