Иван Сираков и Кристина Иванова с крайните победи за Купа “България” по ориентиране

Иван Сираков и Кристина Иванова с крайните победи за Купа “България” по ориентиране

Рекордните за последните години близо 1000 ориентировачи участваха в 45-ото издание на Купа „България“, състояло се в околностите на Обзор и близките села Приселци и Раковсково. Дъждът, вятърът и хладното време не развалиха настроението на стартиралите.

Началото бе поставено в Приселци, където състезателите се втурнаха из дълбоките дерета в северната част на селото и трябваше да преодолеят дълги и технични трасета. Младата ни надежда Боян Иванджиков от Валди взе минута аванс на Иван Сираков от Вариант 5 и допълнителни 22 секунди на Теодор Йорданов от Компас Крос. При дамите Лилиана Гоцева бе по-бърза от Кристина Иванова (и двете от Младост Благоевград) само с 2 секунди, а трета се нареди Илиана Шандуркова-Илиева от Узана.

На следващия ден, на старта в западния край на Приселци, Иван Сираков направи категорично завръщане “в играта” с успех с над минута над белгиеца Михаел Ван Баелен от македонския Златоврв и с близо три над Теодор Йорданов, което го направи и лидер преди преследването в третия ден.

Първите три дами от първия ден направиха малка промяна в класиранията, като този път първа бе Кристина Иванова, която обаче получи комфортен аванс преди преследването с близо 3 минути пред Лилиана Гоцева и над 8 пред Илияна Шандуркова-Илиева.

Третият ден беше преследването в съседното село Раковсково, а състезателите бяха събудени в ранните часове от силен дъжд над Обзор, който обаче “по поръчка” спря за състезанията, за първи път преминали без никой да посяга към чадъра си.

Иван Сираков задържа преднината си от началото до края на трасето, спечелвайки за първи път купа “България” като състезател от елита и общо за втори път. Боян Иванджиков завърши спокойно втори, а същото направи и Теодор Йорданов за бронза. Най-доброто време за деня даде световният шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев, който завърши пети в крайното класиране.

В женския елит също нямаше драматични обрати и Кристина Иванова взе крайната победа, следвана от Лилиана Гоцева и Илиана Шандуркова.

Източник: bgorienteering.net

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти