Силно представяне на българите в предпоследния ден на СК по конен спорт в София

Силно представяне на българите в предпоследния ден на СК по конен спорт в София

Дъждът придружен с гръмотевици не уплаши състезателите и техните коне в предпоследния ден от Световната купа по конен спорт прескачане на препятствия, която се провежда на конна база "Ген. Крум Лекарски" в Божурище. Почти през цялото време над паркура силният дъжд не спря, но професионализма и амбицията за призово класиране на ездачите бяха над атмосферните условия и зрителите видяха много класа и майсторство във всяко изпитание.

Както е известно, в дисциплините от програмата на Световната купа участие вземат 180 състезатели и 252 коня от 11 държави. Наградният фонд също е много сериозен - 139 600 евро, като 75000 евро от тази сума е осигурена от основния спонсор Longines.

Денят започна отлично за българските ездачи. В "Бронзовия тур" с височина на препятствията от 110 см за приз "Община Божурище" победата спечели Ая Митева с кон Ливърпул. Тя беше перфектна на паркура, без наказателни точки и зрителите станаха на крака, за да чуят българския химн. Още двама българи попаднаха сред първите петима в крайното подреждане, които излизат на церемонията по награждаването. Асен Борисов с Хебе е четвърти, а Любомир Янков с Хектор стана пети. 

В следващото изпитание за приза на Министерството на младежта и спорта - "Златен тур" с височина на препятствията от 140 см първото място си заслужи Хасан Сентюрк от Турция с Лока. От българите с най-предно класиране завърши Ивелин Вълев с Каял, който е осми. Безспорно най-много емоции по трибуните имаше на Купата на нациите при децата (12-14-годишни) с височина на препятствията от 115 см. 

Отборната надпревара беше спечелена от тима на Румъния, втори са Турция, трети завършиха Унгария, а България в състав : Елица Чолакова с Езоп, Мария Николова със Суит Коктейл,Екатерина Гайдарова с Арецо и Даная Велинова с Кардика останаха четвърти. 8 наказателни точки допуснаха българите, но въпреки това показаха големия си потенциал за бъдещи успехи в прескачането на препятствия. 

Зрителите също изпратиха младите родни ездачи с горещи аплодисменти, а наградите на призьорите бяха връчени от вицепрезидента на България Илияна Йотова, от заместник-министъра на младежта и спорта Росен Барчовски и от заместник-председателя на БФКонен спорт д-р Крум Рашков. 

"Децата ни показаха изключително силно представяне. С тези големи коне, но се справиха с такава лекота, все едно е игра. Очевидно става дума за системен труд с много тренировки и упоритост", каза Йотова.

До края на вечерта предстоят надпреварите в дисциплините "Сребърен тур", както и състезанията при 5 и 6-7 годишните коне. Кулминацията в утрешния последен ден от Световната купа започва в 14:00 часа, когато ще стартира отборната Купа на нациите с награден фонд 75 000 евро от Longines EEF series. Честта на България ще защитават Ангел Няголов, Антон Дацински, Ивайло Бонев и Руслан Петков.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти