Трус на Евро 2020: УЕФА заплаши да премести финала в друг град

Трус на Евро 2020: УЕФА заплаши да премести финала в друг град

УЕФА е заплашила Англия с отнемане на домакинството на финала на Евро 2020 и преместването му в Унгария, съобщи “Таймс”. От евроцентралата настояват британското правителство да изключи от задължителното карантиниране 2500 ВИП персони, които се очакват за мача за трофея на 11 юли. Ако това не се случи, срещата за трофея най-вероятно ще се изиграе на “Ференц Пушкаш” в Будапеща, където преди дни се състоя първият двубой при пълен капацитет на стадиона. 
 

Според действащите в момента разпоредби в битката с коронавируса влизащите във Великобритания трябва да прекарат 10 дни под карантина. УЕФА изрази надежда, че властите във Великобритания ще вдигнат карантинните рестрикции и за чуждестранните фенове, които искат да гледат финалната фаза на Евро 2020. Полуфиналите и финала на турнира ще се проведат на "Уембли" в Лондон, но според настоящите предписания на здравните власти всички граждани на страни от "кехлибарения" или “червения” списък, в който попадат почти всички европейски държави, трябва да преминат 10-дневен карантинен период.  

45 000 на "Уембли" за мачовете от елиминационната фаза на Евро 2020
45 000 на "Уембли" за мачовете от елиминационната фаза на Евро 2020

От Нион обаче са особено педантични спрямо ВИП лицата и по тази причина тонът е бил “втвърден” - т.е. или те няма да влизат в карантина, или финалът няма да е на “Уембли”. Под ВИП персони се разбира официални лица на УЕФА и ФИФА, политици, спонсори, представители на компаниите, държащи ТВ правата и др. 

Същото нещо се случи с домакинството на финала в Шампионската лига през изминалия сезон. Той трябваше да се изиграе в Истанбул, но тъй като там заразените с COVID-19 са много, от местното правителство отказаха да освободят от карантина евентуалните гости и фенове. Ето защо срещата между Челси и Манчестър Сити беше преместена в Португалия.

155 Унгария - Португалия

Иначе Унгария се радва на пълен стадион, защото над 56% от местното население вече е получило поне една доза ваксина, като хората с две са около 45%. От останалите европейски страни само Израел е с по-голям ръст на ваксинация - около 63%.

Още от Футбол свят

Виж всички