Легендата Антон Коджабашев: Проблем с участието на нашите щангисти в Токио няма да има

Легендата Антон Коджабашев: Проблем с участието на нашите щангисти в Токио няма да има

Двамата български щангисти, които имат право да участват на олимпийските игри, заминават за Токио и ще участват в Игрите без проблем, увери легендата на този спорт и член на УС на федерацията Антон Коджабашев. Заплахата над родното вдигане на тежести надвисна, след като се оказа, че националът Юндер Бейтула е нарушил антидопинговите правила и е със спрени състезателни права.

29-годишният тежкоатлет от Добрич е обвинен, че е предоставил грешен адрес. "Затова г-н Бейтула е обвинен в извършване на нарушения на член 2.3 (избягване и отказ от вземане на проби) и член 2.5 (нарушаване или опит за подправяне на която и да е част от допинг контрола) от Антидопинговите правила на IWF. Спортистът е информиран за случая и временно е спрян до разрешаване на въпроса", се казва в съобщението от международната федерация.

Допинг случай №20 разклати олимпийското участие на щангистите ни
Допинг случай №20 разклати олимпийското участие на щангистите ни

Бейтула е един от четиримата ни национали, които успяха да влязат в Топ 12 на олимпийските ранглисти в своите категории и да са в зоната на участие в Токио. От тях обаче старши треньорът Иван Иванов избра за олимпиадата Божидар Андреев (73 кг) и Христо Христов (109 кг), защото страната ни има право само на две квоти заради много заловени със забранени стимуланти. 

"Юндер не е хванат с допинг, нещата са различни - обяснява Коджабашев. - Той е дал адрес, където се намира, но когато допинг ченгетата са дошли, просто не е бил на мястото за около няколко часа. Онези идват изненадващо и не може всеки спортист да стои на едно място дни наред, все трябва да излезе до някъде за малко. Два часа Юндер го е нямало, проверяващите не са чакали повече. Сега трябва да напише обяснения."

Според Коджабашев проблем с участието на нашите щангисти в Токио няма да има. "Този случай не е проблем. Определените за Токио ще участват на олимпиадата. Не смятам, че българските щанги ги грози каквато и да било опасност въпреки тежката ни история. Ще напишем обяснения и нещата ще се изяснят", твърди още трикратният ни световен и европейски първенец.

“България Днес”

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти