Любо Ганев вижда позитиви от участието на България в Лигата на нациите

Президентът на Българска федерация по волейбол Любо Ганев коментира ексклузивно пред Sportal.bg представянето на мъжкия национален отбор в провеждащата се в Римини, Италия Лига на нациите.

- Коментар за представянето на мъжкия национален отбор в Лигата на нациите? Имахме липса на шанс в някои от двубоите и изпуснати възможности.

Вижте, започнахме много добре, буквално липсата на опит не ни позволи да завършим някои геймове и мачове в наша полза. След това последва едно отпускане може би повлияно от загубите, но нека все пак не забравяме, че българският национален отбор в момента играе без нито един основен състезател. Като започнем от Цецо Соколов, който игра 4 или 5 мача и не можа да изиграе следващите заради контузия, Тошко Скримов, който по семейни причини остана в България и не можа да пътува. Слави Гоцев, който не можа да бъде включен в отбора, който пътува за Римини поради контузия. Алекс Грозданов, който започна едни прекрасни мачове и се оказа един от лидерите на отбора също след втория или третия мач се контузи. От играчите, които са там Мартин Атанасов също имаше опит националния отбор по-голям също беше контузен. Но пък видя се, че младите, които влизат играят с желание. Аз лично мога да кажа, че съм радостен, че момчетата в последния мач в първия и последните два гейма играха буквално с коренно променен облик на лицето, виждаше се желание да се борят за всяка топка, не се притесняваха от противника. Страхотно включване на Денис Карягин, който буквално обърна мача в наша ползва. Така че те трябва да играят така, трябва да се борят. Естествено това подмладяване на отбора неминуемо ще доведе до загубени мачове, но пък в крайна сметка ние имаме дългосрочна цел, това е да класираме отбора на Олимпийските игри в Париж 2024 година и рано или късно това подмладяване трябваше да се случи.

- Тоест можем да кажем, че България като отбор може да извлече позитиви от Лигата на нациите, тъй като младите таланти се обиграват в момента на едно доста високо ниво срещу силна конкуренция?

Точно така, не само да извлече позитиви, по-скоро да си сверим часовниците къде се намираме, да видим, че нашите подрастващи, новите състезатели трябва да играят с по-голямо самочувствие, с по-малко страх от противника, по-малко страх от лични грешки и естествено треньорският щаб трябва да направи така, че да извлече максимума от всеки един състезател.

- Говорейки за младите таланти, след три месеца сме домакини на Световно първенство за момчета до 21 години. Какви са очакванията Ви за домакинството, което ще се случи именно в тази зала?

Ние точно затова вземахме домакинството за този отбор, защото ако България не беше домакин, този отбор нямаше да участва на това Световно първенство и да дадем шанс на този отбор, в който ни е голямото бъдеще. Целта пред този отбор е да се класира за финална четворка в Италия, надявам се да успеят да е постигнат защото наистина имаме страхотен отбор, момчетата го заслужават. Надявам се всички да са здрави, защото аз това казвам, за мен е най-важно всички да сме здрави, за да използваме максимално това, което имаме.

Още от Волейбол

Виж всички