Тайната на финландците: глупости в сауната, куизове и концерти в съблекалнята

Финландия е дебютант на европейски финали, като по-късно днес ще стартира в настоящия шампионат с двубой срещу Дания. Северняците нямат традиции в играта, като дори поколението с най-именитите им играчи Сам Хюпия, Яри Литманен и Микаел Форсел не съумя да постигне нещо такова. Сега обаче момчетата от Хелзинки се класираха за Евро 2020, като бяха в една квалификационна група с италианците. 

“Преди години бяхме регистрирали лоши резултати за дълъг период от време и хората се чудеха дали изобщо някога ще успеем да се класираме на голям форум - коментира сегашният капитан на Суоми Тим Спарв. - За известно време бяхме станали за посмешище в страната и не мисля, че беше хубаво да си привърженик на нашия национален отбор. Последните няколко години обаче бяха изключителни - не само от гледна точка на резултатите, а и защото стилът ни на игра се подобри.” 

Спарв е на 34 години, играе за гръцкия АЕЛ (Ларнака) и е най-известен с това, че има за партньор Мис Чехия 2011 година Житка Новачкова. 

Халфът разказа как той и колегите му от финландския тим се настройват за двубоите: “Играем на фризби, голф с крака или пък тестваме познанията си с куизове. Тайното ни оръжие обаче е, че всеки път отсядаме в един и същ приказен хотел и всяка вечер сме в тамошната сауна. Там разпускаме, говорим си глупости, шегуваме се, потим се и после всичко е наред. Сауната е мястото ни, където се зареждаме и психически. Треньорите пък вадят музикални инструменти по време на вечеря или в съблекалнята и започват да свирят. Залагат на финландски поп или рок - от 70-те и 80-те години, когато те са били млади. Събрали сме скромни футболисти без някакво голямо его.”   

Още от Футбол свят

Виж всички