Хамилтън не разбира защо колите във Формула 1 стават все по-тежки

Хамилтън не разбира защо колите във Формула 1 стават все по-тежки

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън заяви, че не може да си обясни защо колите в шампионата продължават да стават все по-тежки и по-тежки с течение на времето.

С въвеждането на новите правила в спорта през 2022 година, минималното тегло на болидите на стартовата решетка ще стане цели 790 килограма, което ще ги направи най-тежките в историята. За сравнение в края на V8 ерата през 2013 година, тяхното тегло бе само 640 килограма.

„Не разбирам защо ние ставаме все по-тежки. Не мога да си го обясня, особено на фона на идеята да ставаме все по-устойчиви като спорт. Като ставаме все по-тежки и по-тежки и по-тежки ние изразходваме все повече и повече енергия. Мисля, че това не е правилната посока и е недомислено“, каза британецът.

Той също така сравни и поведението на сегашните коли спрямо тези, с които те се състезава в първите си години във Формула 1.

„По-леките коли бяха по-пъргави, по-малки и състезанията и маневрирането бях по-лесни. Пистите на които ходим стават все по-широки. В Баку е много широко на места, но и тясно на други. В Монако изпреварванията винаги граничеха с невъзможното, но сега колите са твърде големи за пистата. 

Люис Хамилтън

„И както казах, като ставаме по-тежки използваме повече енергия, по-големи спирачки, повече гориво за преминаване на дистанцията. Не го разбирам това увеличаване на теглото“, коментира пилотът на Мерцедес.

До драстичното увеличаване на теглото в последните години се стигна първо заради по-тежките хибридни мотори, които се използват от 2014 година и различни подобрения в сигурността на автомобилите. Само ореолът, който бе въведен през 2018 година добави към 15 килограма, а година по-рано уголемяването на гуми, крила и други добави още 26.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти