Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" преди Хърватия - Чехия

В Остин са готови да приемат два старта във Формула 1 през 2021

В Остин са готови да приемат два старта във Формула 1 през 2021

Директорът на „Пистата на Америките“ в Остин, Тексас Боби Епстийн заяви, че е готов да приеме две състезания от Формула 1 през 2021 година, ако това се наложи.

Подобен слух се зароди, след като миналата седмица стана ясно, че предвиденото за 3 октомври Гран При на Сингапур няма да се проведе за втора поредна година заради пандемията от коронавирус. Освен състезанието на „Марина Бей“ други стартове извън Европа във втората половина на календара също могат да отпаднат.

Отмениха Гран При на Сингапур във Формула 1
Отмениха Гран При на Сингапур във Формула 1

Сред тях са тези в Япония, Мексико, Бразилия и Австралия, където ситуацията с разпространението на заразата и съответните здравни мерки никак не е добра. Организаторите на надпреварата на „Сузука“ вече обявиха, че ще вземат решение за нейното провеждане след края на Олимпийските игри в Токио през юли и август. Гран При на Япония трябва да се проведе на 10 октомври.

В същото време в Съединените щати ситуацията се подобрява с всеки изминал ден и все повече и повече мерки започват да падат. Това подобряване на ситуацията позволи присъствието на 135 хиляди души на „Индинаполис 500“, което бе най-посетеното събитие в света от началото на пандемията.

Тази неделя ще се проведе събитието с най-много фенове от началото на пандемията
Тази неделя ще се проведе събитието с най-много фенове от началото на пандемията

Всички тези фактори зародиха слуховете, че трасето в Тексас ще приеме два старта, подобно на „Ред Бул Ринг“ в Австрия, където ще се проведат състезания на 27 юни и 4 юли. Освен „Пистата на Америките“, „Индианаполис“ също е сред кандидатите да приеме допълнително състезание на територията на Съединените щати, но тази възможност изглежда по-малко вероятна пред два кръга в Остин.

„Докато слагаме думата „възможно“ всичко е добре. „Второ състезание в Остин е възможно“ - прочетох това и си казах, че е вярно. Не е вярно обаче, че всичко е сигурно. За нас е лесно да дублираме, единствено от Формула 1 трябва да проявят желание и това да е най-доброто решение за спорта. Ние сме готови за два старта“, каза Епстийн пред ESPN.

„Фактът, че сме постоянна писта ни помага много. Единствената неизвестна е дали говорим само за състезание, или цяло събитие, което усложнява нещата, защото са ми нужни повече хора за едно събитие“, добави Епстийн.

Той също така заяви, че за него няма да е проблем ако „Индианаполис“ също приеме състезание през тази година.

Формула 1 може да се завърне на "Индианаполис" още тази година
Формула 1 може да се завърне на "Индианаполис" още тази година

„Ако това е най-доброто за Формула 1, това искаме и ние. За тях ще е по-лесно с две състезания на една пистата, защото няма да се налага да пътуват два пъти. Ние нямаме проблем със студеното време през октомври. Ако цифрите за Формула 1 са по-добре със състезание в „Индианаполис“ те трябва да направят най-доброто за спорта“, завърши Епстийн.

Освен Формула 1, в MotoGP също се обмисля вариантът с две състезания в Остин, за да могат да се компенсират други отменени кръгове.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички