Русия призова УЕФА да се намеси в диспута за фланелките на Украйна

Русия призова УЕФА да се намеси в диспута за фланелките на Украйна

Русия е изпратила официален протест до Европейската футболна централа (УЕФА) срещу новите фланелки на националния отбор на Украйна. На тях е изобразена карта на страната с включен Крим, както и военен лозунг. Русия, която анексира Крим през 2014, вижда екипите като провокативни, докато украинците ги описват като символ на национално обединение. Президентът Володимир Зеленский дори позира с фланелката на снимка, качена в “Инстаграм”.

"Руският футболен съюз настоява УЕФА да даде обяснение защо това се позволява. Вече обявихме неколкократно тревогата ни относно украинския национален екип", каза руският спортен министър Олег Матицин за ТАСС.

На предната част на жълтата фланелка са изобразени границите на Украйна с бели контури, докато на гърба е изписано "Слава на Украйна!". От вътрешната страна пък има втори надпис и той гласи "Слава на героите!". В Украйна тези фрази са военни поздрави.

Националният селекционер Андрий Шевченко каза през седмицата, че реакцията на руснаците не го интересува: "Интересува ме мнението на нашите фенове. Мисля, че те харесват фланелката, така че съм доволен".

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти