20 години по-късно Рой Кийн все още е горд от най-бруталното си действие на терена

20 години по-късно Рой Кийн все още е горд от най-бруталното си действие на терена

20 години по-късно легендата на Манчестър Юнайтед Рой Кийн продължава да не изпитва никакви угризения за грубото нарушение, което извърши срещу тогавашния футболист на Манчестър Сити Алф-Инге Холанд. По време на градското дерби на 21 април 2001 г. ирландецът целенасочено влезе остро с крак в тялото на норвежеца и му причини толкова тежка контузия, че след това той беше принуден да прекрати кариерата си. В днешно време Алф-Инге Холанд е известен повече с това, че е баща на сензацията Ерлинг Холанд.

“Никога не съм съжалявал за нищо, което съм сторил на терена - заяви Кийн в ефира на “Скай”. - Получавал съм червени картони и така съм предавал съотборниците си, но не съжалявам за нищо. Често съм се стремял да причиня болка на съперниците, но пък никога не съм целял да ги контузя. В този случай просто беше сблъсък в центъра на терена. Не съм искал да му причинявам травма. Истината е, че никога не съм се извинявал за стореното от мен, а и другите хора гледаха да ме наранят”.

За този фал бившият капитан на Юнайтед получи червен картон беше наказан да не играе в три мача и глобен с 5000 паунда. 

Нарушението обаче си има предистория. Четири години по-рано, в мач между тима от Манчестър и Лийдс, Кийн извършва нарушение срещу Холанд, при което обаче се самоконтузва. Норвежецът и неговите съотборници обаче не вярват на ирландеца и вербално го нападат, докато той лежи на тревата. 

“Дочаках реванша си - спомня си Рой Кийн. - Дълго време чаках! Топката беше там, но аз нарочно го изритах здраво. Ето ти, нещастнико!”

Още от Футбол свят

Виж всички