Гледай на живо

Очаквайте в 18:00 часа: ЦСКА 1948 - Славия и Царско село - Струмска слава

Абсурд в Босна: Четвъртият в класирането стана шампион без игра

Абсурд в Босна: Четвъртият в класирането стана шампион без игра

Широки Брег е новият носител на трофея в баскетболното първенство на Босна и Херцеговина, въпреки че не изигра нито минута в плейофите на шампионата. Отборът на Дамир Вуянович, който завърши на четвърта позиция в класирането от редовния сезон, бе обявен за служебен шампион, тъй като останалите три претендента за титлата - Игокеа, Борац и Спарс, отказаха да вземат участие в заключителната фаза от сезона.

През вчерашния ден трябваше да се изиграят двата полуфинала - Борац срещу Спарс и Игокеа срещу Широки Брег. До тяхното провеждане обаче не се стигна, тъй като нито Борац, нито Спарс, нито Игокеа се появиха в залата.

Целият този хаос се случва главно заради пандемията от COVID-19 и различия в исканията на два от отборите. Още през април Игокеа и Спарс поискаха от ръководството на босненската федерация сезонът да бъде скъсен и шампионът да бъде излъчен чрез финална четворка. Искането им бе уважено и форматът бе променен, но два месеца по-късно, веднага след края на редовния сезон, двата отбора отново се обединиха в желанието си да бъде зачетено класирането от редовния сезон, без да се играе финална четворка.

Игокеа завърши втората фаза от кампанията с 10 победи от 10 мача, докато Спарс остана трети с 5-5. Между тях се нареди Борац със 7-3, а четвърти с 3-7 остана Широки Брег. По план Игокеа трябваше да бъде домакин на финалната четворка в първенството, но отказ от тяхна страна усложни плановете на федерацията. Тя обаче реши да даде домакинството на Широки Брег, а останалите три отбора решиха да се откажат от участие, посочвайки като причини усложнената обстановка заради COVID-19 и твърде многото промени в програмата.

Поради това Широки Брег бе обявен за новия шампион на страната, като това е 11-а титла в историята на тима. Отборът ще играе и в следващото издание на ФИБА Къп, въпреки че от Игокеа вече са били подали документи за участие през следващия сезон. Босненската федерация обаче е отрязала желанията им и е резервирала мястото в Европа именно за Широки Брег.

Снимка: Instagram/hkksiroki

Още от Баскетбол

Виж всички