Фетел и Хамилтън критикуват абсурдните бюджети за младите пилоти

Фетел и Хамилтън критикуват абсурдните бюджети за младите пилоти

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел се изказа против достигналите абсурдни стойности на бюджетите, които са необходими на младите пилоти, за да участват в картинг шампионатите и поддържащите серии с едноместни болиди. За талантливите деца това е единственият начин да се изкачат по стълбичката и да стигнат до върха на пирамидата в моторните спортове, който е Формула 1. 

Германският пилот на Астън Мартин се присъедини към призивите на седемкратния световен шампион Люис Хамилтън за промяна в подготвителните серии. Двамата имат общо 11 световни титли и много добре знаят как се изминава пътят до световния връх. 

Както Фетел, така и голямата звезда на спорта Хамилтън не са синове на милионери, но са имали шанса да бъдат подкрепени финансово от ранна възраст,съответно от Ред Бул и Мерцедес. Люис определя днешната Формула 1 като „Клуб за синове на милиардери“. 

„Моторните спортове винаги са били едно от най-скъпите хобита. За да стане един пилот професионалист, първо трябва като дете неговите родители да плащат за всичко. Така беше и преди, но в един момент дори талантът на Михаел Шумахер не е бил достатъчен и е имал нужда от финансова помощ“, коментира Фетел. 

„Същото се случи и с мен и имах късмет кариерата ми да бъде подпомагана в точния момент, но много талантливи деца нямат този шанс и за тях остава само едно голямо разочарование от невъзможността да покажеш на какво си способен“, продължи германецът. 

„Днес, когато стигнеш до средата на стълбичката на моторните спортове, бюджетите за участие в малките формули стават огромни. В момента даже са абсурдни. Как ви звучат половин милион евро за сезон във Ф4 и един милион за Ф3. Това са шампионатите за младите. В картинг сериите за един добър сезон с топ отбор, за да те забележат от поддържащите формули, са ти нужни 250 хиляди евро, а там се състезават деца, чиито родители трябва да намерят тези пари. Това вече не е скъпо, това е ненормално дори да имаш спонсори и трябва голяма промяна, за да има равен шанс за всички“, завърши Себ.

Още от Моторни спортове

Виж всички