“Пищовът”, който донякъде оневинява Де Хеа

Стражът на Манчестър Юнайтед Давид Де Хеа не е спасявал наказателен удар в 40 поредни случая, но може би вината му в изминалия финал в Лига Европа срещу Виляреал (11:12 след дузпи) не е толкова голяма. “Скай Спортс” разкри какви указания е получил той за дузпите от щаба на тима. Става дума за лист хартия, на който е отбелязано кой футболист на Виляреал къде най-вероятно ще шутира от бялата точка. Въпросните “пищови” са нещо нормално във футбола, като повечето вратари гледат от тях, когато дойде време за тази част от срещата. 

От списъка, който според журналиста на “Скай Спортс” Анджело Манджанте е автентичен, се вижда, че Де Хеа се е доверил изцяло на своите треньори, които най-вероятно са го изготвили. За първите пет изпълнения испанецът следва “сляпо” инструкциите - т.е. избира посочения на листа ъгъл, но не спазва указанията за шестия - на Мой Гомес. В този случай играчът на Виляреал би според очакванията в центъра, но Де Хеа отиде вляво.

Основната заслуга за победата на испанците обаче е в самите изпълнители, защото 7 от 10 от полевите футболисти шутираха в други от предполагаемите ъгли, докато останалите 3 все пак оправдаха очакванията на щаба на Юнайтед, но Де Хеа не успя да отрази нито един от тях.

Сгреши ли Солскяер? Де Хеа не е хващал дузпа от пет години насам
Сгреши ли Солскяер? Де Хеа не е хващал дузпа от пет години насам

В крайна сметка, след като всичките 20 полеви състезатели на двата тима бяха точни от бялата точка, се наложи да изпълняват и самите вратари. Де Хеа вече не е имал информация какво да очаква от колегата си от Виляреал, но все пак уцели ъгъла, но топката пак спря в мрежата. След това вече самият бивш играч на Атлетико Мадрид се издъни, което определи шампиона. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти