Хелмут Марко заплаши Тото Волф с голям скандал

Хелмут Марко заплаши Тото Волф с голям скандал

Д-р Хелмут Марко, дясната ръка на собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц, открито нападна шефа и акционер в отбора на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф. Войната между двата отбора става все по-ожесточена и словесните престрелки от двете страни не са спирали в първите пет кръга от сезон 2021. 

Лидерът на Мерцедес Люис Хамилтън забеляза, движейки се на правите в квалификацията за Гран При на Испания, че задните крила в болидите на Ред Бул се „огъват“ повече от допустимото. Преди състезанието от отбора на Мерцедес твърдяха, че по този начин Биковете печелят допълнителна скорост на правите на пистата „Каталуния“, без да се налага да „свалят“ крилата, и така, от друга страна, да губят аеродинамично притискане в бавните завои на трасето край Барселона. 

След протест от страна на Тото Волф и Мерцедес от ФИА взеха решение да променят изискванията относно допуските за огъването на задните крила, които ще влязат в сила от Гран При на Франция. След това решение Хелмут Марко призна, че от отбора ще се наложи да направят промени в конструкцията на крилата си, а Тото Волф остана недоволен, че решението не влиза в сила веднага. 

„Променяме задните си крила, за да могат да преминат през тестовете с новите изисквания на ФИА, които бяха приети под натиск от Мерцедес. Няма как обаче да сме готови с новите аеродинамични детайли за Баку, защото се налага да направим и промени в задницата, но ще ги имаме за старта във Франция“, коментира Марко. 

„Когато ние докладвахме за тяхната система DAS, от ФИА по същия начин се намесиха и взеха решение, че е нелегална. С една съществена разлика обаче и тя беше, че им позволиха да я ползват свободно в остатъка от състезанията до края на сезона. Тогава ние приехме това решение, защо сега от Мерцедес не направиха същото.“ 

„Дори искат да протестират срещу решението на ФИА за влизане в сила на промените от Франция. Тото Волф май иска да направим голям скандал, защото няма да протестира само срещу нас, а срещу общо осем болида. Гъвкави крила освен нас ползват още Ферари, Алфа Ромео и Алпин. Съветвам го да не го прави“, завърши австриецът.

Още от Моторни спортове

Виж всички