Гледай на живо

"Трето полувреме" след Италия - Швейцария

Преди финала: Серията между Рилски спортист и Левски Лукойл ще е ужасяваща

Преди финала: Серията между Рилски спортист и Левски Лукойл ще е ужасяваща

Рилски спортист и Левски Лукойл ще се изправят в битка за титлата в НБЛ този сезон. Лидерът и вторият в класирането от редовния сезон ще спорят за трофея за първи път в серия 4/7, по модел на НБА. Преди старта на серията на 19 май (сряда), Sportal.bg се довери на компетентното мнение на бившия баскетболен национал Бойко Младенов, който направи своята прогноза за крайния изход от срещите между двата тима.

“Четири от седем е страхотно, но в някакъв друг момент. Когато залата е празна, да има повече разходи е доста странно. Четири от седем е страхотно. Аз бих отишъл с удоволствие да ги гледам, но уви хората, които решават нещата в нашата федерация, решават че в годината на ковид ще се играят седем мача на финал без публика. Да има все повече разходи за отборите, понеже те тази година да се напечелили.”, коментира пред Sportal.bg Бойко Младенов.

“Рилски ще бъде изключително мотивиран. Отборът набра голямо самочувствие по време на сезона.

Мотивацията на Рилски е най-големият фактор. Тимът от Самоков ще иска да спечели първенството. Проблемът е, че треньори и играчи нямат опит в такива финали. Наистина, отборът на Левски Лукойл е много по-опитен в този случай, защото баскетболистите са играли в много финали. Тези мачове са доста по-различни от всичко останало. Страшно много неща могат да се случат. Серията ще е ужасяваща. Не се знае кой ще издържи физически и психически. Дали няма да има контузии, болни. Не мисля, че ще се стигне до седми мач, но ще е доста интересно да се наблюдава този формат.

Този колектив, който има Рилски е изключително важен. За сметка на това в Левски не го виждаме.

Левски има по-опитни играчи, повече играчи, които са играли повече финали. Но идва един момент, в който не можеш да си егоист. Ако тези състезатели на Левски успяват да играят за отбора, ще бъде по-лесно “сините” дори да спечелят финала.

Баскетболистите на Рилски спортист пазят много. Защитата им е много силен елемент. В такиива мачове доста ще трябва да внимават. Ще се свирят повече фаулове. Те играят агресивно в защита и в нападение. Нищо не се знае.

Рилецо разполага с много играчи. Дори Нико Карвачо, който им е лидер, ако има слаб ден, ще има кой да го замести. Но тази дълга серия определено не е в изгода на Рилски спортист.

Положителното в Левски е, че отборът се съвзе в края на първенството и началото на плейофите. Отборът заигра не така, както могат всички баскетболисти, както сме виждали в предишните сезони, но пък стигнаха до ниво, на което са конкурентноспособни на Рилски спортист.

Трудно е да кажа кой отбор е в по-добра форма, но в този мач колективните качества ще са по-важни от индивидуалните. Левски, ако играе колективен баскетбол, може и да спечели.

Сблъсъкът на треньорите е доста интересен. Треньор като Удо, който изгаря от желание да спечели трофей, изгради много добър отбор и всички играят добре, благодарение в голяма част и на него. Но пък няма опита и постиженията, които има съперникът му.

Страшно трудно е да се прогнозира този финал. Четири от седем сме свикнали да гледаме само в НБА. Фаворит е Рилски спортист, но заради тази серия не се наемам да правя дълги прогнози. Тук, голяма въпросителна е формата на Левски. До седем мача няма да се стигне.

Първият сблъсък е много важен. Левски има сили да изненада Рилски, но едва ли ще успее.”, завърши бившият национал.

Снимка:НБЛ

Още от Баскетбол

Виж всички