Иван Чепаринов спечели купата на международния турнир по шах "Аксидиа Мастърс"

Иван Чепаринов спечели купата на международния турнир по шах "Аксидиа Мастърс"

При отлични условия и с рекордна масовост протече първото издание на международния турнир "Аксидиа Мастърс". 219 шахматисти седнаха зад черно-белите полета, за да си оспорват наградния фонд в размер от над 5000 лева. Сред тях бяха елитът на родния шахмат, както и представители на 6 други федерации - общо 12 гросмайстори и 6 международни майстори, както и повечето шампиони при юношите и девойките. 

Състезанието бе открито от председателя на турнирния комитет Васил Антонов, дългогодишен депутат, заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, легендарната Весела Лечева, депутат в 45-то Народно събрание, многократната шампионка по шахмат ГМ Маргарита Войска. Шахматен клуб Елит и Шахматен клуб Ан Пасан, със съдействието на БФШ 1928, превърнаха състезанието в празник за участниците. Крайно оспорваната битка в 9 кръга доведе до точково равенство на върха между 4 гросмайстори. Допълнителните показатели логично отредиха първото място и купата за рейтинг-фаворита Иван Чепаринов, който "поведе колоната" от старта и не изпусна водачеството в турнира до самия му край. По точки той бе застигнат от заелите следващите места в класирането - ГМ Васил Спасов, ГМ Момчил Николов и треньора на националите ни ГМ Петър Арнаудов. В абсолютна сензация се превърна класирането на пето място на 13-годишния Никола Кънов. В поздравителен адрес от Министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов бяха поздравени организаторите и участниците. Министърът изрази надежда, че тази проява ще се превърне в ежегодно събитие за шахматния живот в България. На церемонията по закриване бе прочетен поздравителен адрес от Ректора на НСА "Васил Левски" проф. Николай Изов, в който бе изтъкнато, че Академията винаги е била отворена за продължаване на професионалния път на шахматистите. 

Сред официалните гости, връчили наградите на победителите, бяха евродепутатът Петър Витанов, помощник-ректорът на Академията проф. Кирил Андонов, Деканът на факултет "Спорт" проф. Красимир Петков.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти