ФИФА разреши на Лапорт да стане испанец за европейското

Френският защитник на Манчестър Сити Аймерик Лапорт официално получи разрешение да играе за Испания, след като ФИФА одобри молбата му за смяна на националността. Това стана възможно, след като световната централа промени правилата си и разреши на натурализирани футболисти да играят за друг национален тим, ако не са участвали в повече от три мача за представителните отбори на родните си страни преди да навършат 21 години или не са играли на финали на световно или континентално първенство. 

26-годишният Лапорт има над 50 двубоя за юношеските и младежки селекции на "петлите", но не е участвал в нито една среща на първия състав на страната. Той е израснал във Франция, но се мести да живее в Испания като 16-годишен и се изгражда в школата на Атлетик Билбао, откъдето през януари 2018 година е закупен от Манчестър Сити за 57 милиона лири. 

Преди дни Испанската федерация задвижи процедурата по издаването на нужния документ с аргументацията, че бабата и дядото на бранителя са баски. Решението идва малко преди обявяването на съставите и се очаква той да бъде повикан за финалите на пренасроченото Евро 2020 през това лято.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти