Португалските власти разследват масово събиране на футболни фенове

Португалското правителство поиска разследване, след като масово събиране на хиляди фенове на Спортинг, празнуващи титлата на своя клуб, излезе извън контрол. 

Във вторник вечерта хиляди възторжени привърженици се събраха по улиците на Лисабон, включително на главния площад в града, за да отпразнуват титлата, която Спортист спечели за първи път от близо две десетилетия. Много от феновете не носиха предпазни маски, а поддържането на социална дистанция стана почти невъзможна, тъй като се събраха много хора. Други станаха агресивни, счупиха метални бариери и хвърлиха стъклени бутилки и димни бомби към полицията и журналистите. Много разкритикуваха правителството, водено от премиера Антонио Коща, и здравните власти, че не са съставили адекватен план за намаляване на риска от заразяване с КОВИД-19 по време на тържествата. 

"Няма да насочвам пръст към никого, нито към Спортинг, нито към привържениците на клуба или полицията. Ще направя това, което всеки отговорен политик трябва да направи, а именно да изчакам информация, за да разбера кой е отговорен", каза Коща в парламента в сряда. 

Примиерът не каза кой ще проведе разследването. Министерството на вътрешните работи поиска разяснения от полицията, здравните органи и местното правителство на Лисабон. Той поиска разследване за това как полицията се е справила със ситуацията. Португалия, която е има над 840 493 заразени и 16 998 смъртни случая от коронавирус, наложи строги мерки в цялата страна в средата на януари, за да се справи с пандемията. Оттогава броят на заразените рязко спадна и правилата бяха отменени. 

"Това беше една нощ, която мина добре за онези, които бяха щастливи и не толкова добре от гледна точка на общественото здраве", каза президентът на страната Марсело Ребело де Соуза , като добави, че властите не са успели да приложат необходимите мерки.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти