Георги Градев с куп горещи въпроси, ФИФА имала "медицинска диагноза" за Боби Михайлов

Специалистът по спортно право Георги Градев коментира пред Sportal.bg вчерашния скандал с пропадналия мач от плейофите в efbet Лига между ЦСКА 1948 и ЦСКА-София. Както е известно, ЦСКА 1948 има над допустимия брой заразени с коронавирус футболисти. Градев даде мнението си и зададе въпроси на Българския футболен съюз. Според него в Бояна цари анархия и управлението на Борислав Михайлов е в историята.

"Има решение на БФС относно футбола в ситуацията на пандемия от COVID-19, с което се променят правилата. Когато то е взето, никой там не се е сетил, че може да има проблем с времето на провеждане на плейофите. Давам пример с УЕФА - Слован и Украйна например не можаха да съберат здрав отбор и получиха служебни загуби, но това беше предвидено в правилата. Когато обаче правилата не разграничават редовен сезон и плейофи, имаме едно общо правило, което се прилага в двете фази на първенството.

От ЦСКА-София за проваления мач с ЦСКА 1948: В неведение сме от непредсказуемото поведение на ръководството на противника
От ЦСКА-София за проваления мач с ЦСКА 1948: В неведение сме от непредсказуемото поведение на ръководството на противника

Как е възможно за една и съща молба, на един и същи клуб, за едни и същи болни състезатели - на 3 май да резолираш отлагане на мач, а на 5 май да кажеш "не може"? Мотиви няма, реално има преписване на прессъобщението на БФС, и то на част от него, комисия не се е събирала, колективен орган решение не е взимал. Решението е взето еднолично от секретаря на СТК Неделчо Михайлов, който не е компетентен да вземе такова решение. Той просто е преписал на един лист прессъобщението на сайта на БФС. Там се позовават на липсата на време, което не е вярно, защото говорим за един мач. Второ, това не е проблем на ЦСКА 1948 - правилата трябва да се спазват. От БФС просто не са предвидили резервен вариант или вариант само за плейофите, това не може да бъде използвано срещу ЦСКА 1948, в полза на ЦСКА-София и в ущърб на Локомотив (Пловдив) и Арда (Кърджали)!

Апелативната комисия отряза ЦСКА 1948 - мачът довечера трябва да се играе
Апелативната комисия отряза ЦСКА 1948 - мачът довечера трябва да се играе

Изумително е как от БФС могат да се позовават на правилата за феърплей и равнопоставеност, когато именно тези правила са нарушени с това решение! Къде е феърплеят спрямо Локомотив (Пловдив) - пряк конкурент на ЦСКА-София за място в турнирите на УЕФА? Не виждам къде е равнопоставеността между Локомотив и ЦСКА-София в борбата за второто място. Не виждам и реакция от телевизията, която носи правата. Срещата между ЦСКА 1948 и ЦСКА-София вълнува цялата футболна общественост - от една страна са хората, които се вълнуват от ЦСКА, от друга са хората, които се подиграват на трансформацията, която претърпя ЦСКА-София. Този мач щеше да генерира голям интерес, не разбирам мълчанието на телевизията.

Феновете на пловдивските Ботев и Локомотив с декларации срещу ръководството на БФС
Феновете на пловдивските Ботев и Локомотив с декларации срещу ръководството на БФС

Съгласно член 49, точка 3 от Устава на БФС Изпълкомът на централата следи за изпълнението на решенията му. Вчерашната жалба на ЦСКА 1948 не беше адресирана само до Апелативната комисия, а и до Изпълкома. В Устава е предвидено в такава ситуация да се свика Бюро на Изпълкома, което да вземе спешно решение. Питам Изпълкома защо не се свика Бюро и защо Изпълкомът абдикира от своето задължение по устав да съблюдава изпълненията на своите решения? Те са корективът. Защо вчера Изпълкомът абдикира? Апелативната комисия се събра за два часа, а Бюрото на Изпълкома не можа.

ЦСКА 1948: Решението на БФС погазва феърплея, ще търсим правата си докрай
ЦСКА 1948: Решението на БФС погазва феърплея, ще търсим правата си докрай

Според слухове президентът в оставка - Борислав Михайлов, е повлиял на това решение. Това ме притеснява, носят се такива слухове. Според тях е било обяснявано за важността на единия клуб, на другия, за президента на единия клуб, на другия... Такива неща са притеснителни! Дали е така? Не сме сигурни, но така се говори. Един секретар на СТК никога не би действал на собствена глава за такъв сложен казус, в който са въвлечени много клубове - ЦСКА 1948, ЦСКА-София, Локомотив (Пд), Арда.

ЦСКА-София с един българин срещу ЦСКА 1948, ето каква щеше да е титулярната 11-ка
ЦСКА-София с един българин срещу ЦСКА 1948, ето каква щеше да е титулярната 11-ка

Странно е, че решенията на БФС се появяват първо на сайта им, а не в електронната поща на ЦСКА 1948. Така стана и с решението на СТК, и с това на Апелативната комисия. Всъщност, решението на СТК беше пратено на ЦСКА 1948, чак когато го поиска клубът. Беше пратена една страничка с един параграф, без да става ясно кой е органът, взел решението, какъв е бил съставът му, имало ли е кворум, нямало ли е, кои са имената на хората в тази комисия, какво е било поставено за разглеждане, защо по същата жалба се уважава първата част - за мача с Локомотив (Пд), защо частично се уважава... Много въпроси са това! Самото решение не е съставено според изискванията на Закона, Админстративно-процесуалния кодекс и на правилата на БФС, няма реквизити, няма фактическа част, няма диспозитив, който да е ясен и да се обжалва... Дори не пише, че решението може да се обжалва! Има само един параграф от прессъобщението на БФС - "копи-пейст".

Окончателно: ЦСКА 1948 и ЦСКА-София няма да играят, БФС ще обяви резултата след края на кръга
Окончателно: ЦСКА 1948 и ЦСКА-София няма да играят, БФС ще обяви резултата след края на кръга

След това се повтори същото с Апелативната комисия. ЦСКА 1948 се обърна към СТК и изпълнителния директор на БФС Борислав Попов с искане да бъдат предоставени три документа. Първият е действащата Наредба. Смятам, че публикувана на сайта на централата не е актуална. Има решение на Изпълкома от 5 август, с което се променят правилата заради COVID-19. Тази промяна трябва се отрази в Наредба, тя не може да седи висяща в решение на Изпълкома. Не може СТК да се позовава на решение на Изпълкома, това не е правилно. Промяната на правилата трябва да залегне в Наредбата и СТК да се позовава на съответния член от Наредбата. Трябва да се види кой е този член, отговор от БФС до ЦСКА 1948 няма. Второ, клубът поиска становището на медицинската комисия, на базата на което е решението на Изпълкома. И това не е предоставено от БФС. Третият документ, който беше поискан, е самото решение на Изпълкома от 5 август, в резултат на което бяха отложени доста мачове. Защо тези документи не се предоставят на ЦСКА 1948? Този клуб е член на БФС.

Гьонов: Или трябваше да играем с болни футболисти и да стане абсолютен цирк, или да откажем мача (видео)
Гьонов: Или трябваше да играем с болни футболисти и да стане абсолютен цирк, или да откажем мача (видео)

Очевидно е, че има субективност. Категорично има натиск и безспорно липсват феърплей и равнопоставеност. Ситуацията взривява българския футбол, с право феновете на много от по-големите клубове негодуват. В БФС цари абсолютна анархия! Със сигурност се върви към Конгрес.

Боби: Връщам се, не видях нещо да се промени! Бербатов да заповяда на редовния конгрес (видео)
Боби: Връщам се, не видях нещо да се промени! Бербатов да заповяда на редовния конгрес (видео)

Във ФИФА текат страхотни подигравки спрямо Михайлов - измислили са му прякор, имат дори "медицинска диагноза" за него. Със сигурност Михайлов няма да получи подкрепа от ФИФА и УЕФА. "Медицинската диагноза" е "Африкански синдром". Това е мнението за него, че страда от "Африкански синдром". Освен това прякорът му във ФИФА е Боби Феникса. Михайлов е търсил връзка с Джани Инфантино на 5 май, Инфантино е отказал. Това е моята информация. Александър Чеферин не желае да работи повече с Борислав Михайлов.

ФИФА и УЕФА с въпроси към БФС! Градев: А ако ни извадят от всички турнири? (документ)
ФИФА и УЕФА с въпроси към БФС! Градев: А ако ни извадят от всички турнири? (документ)

Двете централи - ФИФА и УЕФА, да пратят общо писмо е много лошо и безпрецедентно! За 15 години за пръв път виждам ФИФА и УЕФА да искат информация от федерация, по начин, който е очевидно негативен. Това е нова кореспонденция, не е част от стара такава. Те търсят информация по доста негативен начин за това какво се случва тук. От БФС нека знаят, че не трябва да лъжат в отговора си, защото решението от Търговския регистър вече е преведено и изпратено на тези две организации, които са запознати с него. БФС не може да заблуди никого. Моята лична информация е, че се готвят санкции. Не мога да кажа какви.

БФС ще отговори на ФИФА и УЕФА следващата седмица
БФС ще отговори на ФИФА и УЕФА следващата седмица

ФИФА може да отстрани служебно Михайлов и да назначи Комитет за нормализация, нещо като служебно правителство - така са правили в други европейски държави, а и по света. ФИФА може да изгони настоящето ръководство и да сложи временно служебно управление. Като членове на ФИФА ние сме длъжни да спазваме техните решения. Да не забравяме случая с Тринидад и Тобаго - изхвърляне от всички турнири на клубно и национално ниво. Така както у нас БФС задължава своите членове да спазват правилата му. Ако хора като невероятния юридически експерт Йордан Лечков смятат, че тези неща противоречат на българското право, БФС може да се откаже от членството си във ФИФА и УЕФА. Веднага ще реализираме нов Футболен съюз, ще го лицензираме и ще го регистрираме във ФИФА и УЕФА. Борислав Михайлов е история, неговото управление свърши. Няма абсолютно никакъв юридически вариант, в който той да се върне на власт", заяви Георги Градев.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти