Разградските шахматисти останаха трети в Турнира на побратимените градове

Разградските шахматисти останаха трети в Турнира на побратимените градове

Шахматистите от разградския клуб "Абритус" се класираха на трето място в първия онлайн Турнир на побратимените градове, организиран от унгарския град-побратим на Разград Сомбатхей, съобщиха от общината. Местната управа на Сомбатхей бе изпратила покана до Община Разград, откъдето на ШК "Абритус" бе предоставена информация за уникалната надпревара и клубът се регистрира за участие. 

Турнирът се проведе на една от най-популярните шахматни платформи www.lichess.org. В състезанието участваха 148 състезатели от девет града: Тур, Франция; Кутаиси, Грузия; Дунайска стреда, Словакия; Леко, Италия; Щригова, Хърватска; Фюрстенфелд, Австрия; Лапееранта, Финландия; Разград, България; Сомбатхей, Унгария. Разградският тим се състоеше от 15 състезатели, като по регламент за класирането бяха отчетени резултатите на първите осем. 

Победителите от Дунайска стреда, Словакия събраха 218 точки. На второ място останаха виртуалните домакини от Сомбатхей с 203 точки, а трети - "Абритус"- Разград с 201 точки. В индивидуалното класиране най-добро представяне сред разградските шахматисти записа гросмайстор Момчил Николов, който е на второ място в индивидуалното класиране. За призьорите в уникалния турнир организаторите са предвидили купи. 

Целта на турнира бе популяризиране на шахмата и предоставяне на възможност на състезателите за игра, но той бе и оригинален и подходящ начин за поддържане на отношенията и съвместните дейности между градовете-побратими във време на световна пандемия, посочват от общинската администрация.

Още от Други спортове

Виж всички